Pretposljednji ovosezonski koncert Simfonijskog orkestra HRT-a

19. 5. 2024.

Pretposljednji ovosezonski koncert Simfonijskog orkestra HRT-a u Majstorskom ciklusu bit će u četvrtak, 23. svibnja u 19.30 sati u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog.

Šef dirigent Simfonijskog orkestra HRT-a – maestro Pascal Rophé, predvodit će program koji otvara suvremeni finski skladatelj Magnus Lindberg. Svoje najizvođenije djelo, Koncert za klarinet i orkestar skladao je za finskog klarinetista Karija Kriikkua na samome početku ovoga stoljeća. U Zagrebu će ga predstaviti Daniel Ottensamer, jedan od vodećih klarinetista današnjice koji njeguje svestranu karijeru solista, komornog i orkestralnog glazbenika sa stalnom pozicijom solo klarinetista Bečke filharmonije te članstvom u ansamblu Philharmonix koji čine glazbenici Bečke i Berlinske filharmonije.

Drugi dio programa posvećen je Petoj simfoniji Gustava Mahlera. Djelo guste palete orkestralnih zvukova, koherentne i skladne forme te snažne individualnosti i skladateljske zrelosti, sadrži stalne Mahlerove arhetipove: koračnicu, pučke plesove i napjeve te koralni slog. Simfonija je skladana u pet stavaka, grupirana u tri dijela.

Izvor: www.lisinski.hr, Kulturauzagrebu.hr