Premijera predstave Zagrepčanka u maloj dvorani Lisinski

U utorak, 29. ožujka 2022. u 20 sati u Maloj dvorani Lisinski održat će se premijerna izvedba nove adaptacije predstave Zagrepčanka autora Branislava Glumca, nastale u koprodukciji Teatra Erato i MBstagea. Redatelj predstave je Dražen Krešić, a u predstavi glume Nikolina Prkačin i Domagoj Janković.

Mnogo se toga, a opet tako malo, promijenilo otkad je publika prvi puta upoznala Marijanu i Vanju, glavne (anti)junake kultne Zagrepčanke. Ovaj roman Branislava Glumca, prvi puta objavljen 1974., u međuvremenu je postao bestseler – dosad je prodan u više od 200 tisuća primjeraka. Kao kazališni komad Zagrepčanka je prvi put postavljena 1976. u Zagrebu i smatra se jednim od najvećih hitova nacionalne kazališne kuće u sedamdesetim godinama 20. stoljeća. Današnju koncepciju i adaptaciju potpisuju redatelj Dražen Krešić i dramaturg Patrik Gregurec, a igraju (u alternacijama) možda najnadareniji mladi zagrebački glumci i glumice – Tea Harčević (ovogodišnja nominacija za Zlatni studio), Nikolina Prkačin, Domagoj Janković i Bernard Tomić (prošlogodišnji laureat Zlatnog studija).

Okolnosti u kojima su živjeli i ljubili Marijana i Vanja možda su se promijenile, no priča o strastvenoj, ali nemogućoj ljubavi, opterećenoj klasnim i statusnim razlikama, i danas je svježa i moćna. Branislav Glumac uspio je majstorskom vještinom slaganja slova stvoriti svevremensku priču koja ne poznaje granice – stavljanjem fokusa na osobno i intimno, u maniri velikih majstora, preko pojedinačnog je progovorio o univerzalnom. Kroz priču o Marijani, neobuzdanoj djevojci iz višeg sloja, koja svoju obitelj doživljava kao licemjernu zajednicu i život traži na periferiji, u sigurnom i pouzdanom dobrom komadu stare zemlje, ova predstava brutalno razgolićuje ljude i razlaže sve nijanse društvenog života.