Premijerna predstava Kuće Nahero

Svečana premijera predstave Predstava koju želimo gledati – novi projekt Kuće Nahero nastao u koprodukciji s Empiria teatrom i suradnji s klubom Crni mačak (Mesnička 12), održat će se u Crnom mačku u srijedu, 14. veljače u 20.30 sati, a repriza na istome mjestu u subotu, 17. veljače s početkom u 20:30 sati.

Predstava koju želimo gledati beskompromisno progovara o problemu umjetnosti u današnjem konzumerističkom društvu. Tercet režije, osmišljavanja teksta i dramaturške prilagodbe odradio je cijeli autorski tim zajedničkim snagama, prije svega redateljica Rajna Racz, dramaturginja Dina Vukelić, te glumci Fabijan Komljenović i Melody Martišković, dvojac koji predstavu naposljetku i izvodi. Glazbu je skladao Marin Živković, za produkciju i oblikovanje svjetla zadužena je Iva Srnec Hamer, dok je Judita Franković omogućila prikladnu kostimografiju. 

Ravnopravni/e sukreatori/ce predstave fokusiraju se na temu idealne predstave u neidealnim uvjetima na nezavisnoj sceni, promatrajući je kao neizvjesnu scenu. Dvoje mladih izvođača povezuje osjećaj egzistencijalne tjeskobe i neprekidnog čekanja – bolje prilike, vidljivosti, posla. Za vrijeme otegnutog čekanja, oni pokušavaju stvoriti predstavu u kojoj odnos prema umjetnosti (kazalištu) poprima dimenzije ljubavnog odnosa. Oni se u kazalište iznova zaljubljuju i odljubljuju, njime se fasciniraju i osjećaju prema istome bijes, idealiziraju ga i razočaravaju se. Oni su istraživači koji beskompromisno uplovljavaju u problem vlastite umjetnosti i njezina značenja u konzumerističkom društvu, balansirajući na granici između fikcije i fakcije.

Prije reprize premijere Predstave koju želimo gledati, 17. veljače od 18 do 20 sati održat će se radionica Što se krije iza maske koju će voditi afirmirana slikarica i psihologinja Tara Beata Racz. Broj polaznika je ograničen, te je obavezna prijava na mail: uonahero@gmail.com.

Izvor: www.kucanahero.com, Kulturauzagrebu.hr, 6. veljače 2024.