Premijera u &TD-u

Premijera predstave Buđenje proljeća, najpopularnije drame njemačkog autora Franka Wedekinda, održat će se u srijedu, 24. travnja u Polukružnoj dvorani &TD-a s početkom u 20 sati. Režije se prihvatio Patrik Sečen, dramaturginja i autorica adaptacije je Karla Mesek, a igraju mlade nade hrvatskog glumišta: Rok Juričić, Melody Martišković, Toni Kukuljica, Ema Šunde i Damian Humski. Ulaz na premijeru moguć je isključivo uz pozivnicu, a reprizne izvedbe na rasporedu su u u četvrtak, petak i nedjelju, 25., 26. i 28. travnja.

Drama Buđenje proljeće Franka Wedekinda napisana je kao kritika institucija koje sudjeluju u odgoju i obrazovanju djece. Likovi odraslih predstavljaju nosioce institucionalnih vrijednosti, a likovi djece silu koja se pokušava oduprijeti tim vrijednostima. Podnaslov drame implicira kako se radi o dječjoj tragediji. Predstava Buđenje proljeća razlikuje se od drame Franka Wedekinda po izostanku likova odraslih.

Izravne sukobe između likova odraslih i likova djece zamjenjuju odjeci tih sukoba, unutarnji sukobi i posljedice tih sukoba na odnose između likova djece. Prostor odriješen likova odraslih trebao bi biti prostor u kojem je moguće neopterećeno istraživanje seksualnosti, odnosa prema fantaziji, nasilju i smrti, ali to ne može biti. Iako se radi o adolescentskoj sklonosti istraživanju koja je dio odrastanja, posljedice prijestupa ostaju neizbježne. Predstava progovara o raspadu tek uspostavljenih svjetova i otvara pitanje društvene odgovornosti koje se tiče svih uzrasta.

Redatelj: Patrik Sečen

Dramaturginja i autorica adaptacije: Karla Mesek

Prijevod: Zvonimir Mrkonjić

Oblikovatelj svjetla: Martin Šatović

Scenografi: Patrik Sečen i Karla Mesek

Kostimografkinja: Ana Roko

Skladatelj: Ivan Hlebić

IGRAJU:

MELCHIOR: Rok Juričić

WENDLA: Melody Martišković

MORITZ: Toni Kukuljica

ILSE: Ema Šunde

HANS: Damian Humski

Izvor: www.itd.sczg.hr, Kulturauzagrebu.hr, 9. travnja 2024.