Premijera Teatra Tirena

Predstava Mreža, koju autorski potpisuju redateljica Iva Olujić i dramaturginja Nina Horvat, premijerno će biti izvedena u petak, 17. studenoga s početkom u 19 sati u Centru za kulturu Trešnjevka (Park Stara Trešnjevka 1).

Mreža se bavi različitim aspektima društvenih mreža, fenomenom koji je u potpunosti promijenio način komunikacije koja se danas znatno manje odvija uživo. Društvene mreže omogućile su da svatko ima platformu za izražavanje. Omogućuje se amplificiranje glasova pojedinaca, no istodobno ne postoji nikakvo reguliranje informacija koje ti glasovi plasiraju. Stvari se često uzimaju zdravo za gotovo, a kritičko mišljenje se ne razvija dovoljno. Pažljivo se editira što će se staviti na društvene mreže, čime se stvara privid savršenog života, provučenog kroz filtere i prikazanog u najboljem svjetlu u obliku precizno probranih trenutaka. Stvaraju se nerealne slike stilova života, fizičkog izgleda i sreće kao takve.

Predstava se bavi time kako uspješno i sigurno navigirati virtualnim svijetom u kojem su mjerne jedinice broj pratitelja, broj srca ispod posta i broj pregleda, u kojem se svakodnevno susrećemo s trolovima, cyberbullyingom, govorom mržnje, opasnim challengeima i lažnim identitetima.

U predstavi igraju Veronika Mach i Luka Šatara, scenografiju i kostimografiju potpisuje Ana Paulić, oblikovanje zvuka Jona Jovanović, oblikovanje svjetla Alen Marin, a za dizajn vizuala zaslužna je Ana Goja.

Izvor: www.tirena.hr, Kulturauzagrebu.hr, 15. studenoga 2023.