Premijera Puccinijeve Tosce u HNK-u u Zagrebu

U petak, 27. svibnja u 19:30 sati u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu održat će se premijerna izvedba opere Tosca Giacoma Puccinija.

Slavna opera Tosca Giacoma Puccinija u režiji Maria Pontiggia u izvornoj produkciji Zaklade Teatra Massimo iz Palerma premijerno će se održati 27. svibnja u Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu. Izvedbama Puccinijeve Tosce uz maestra Andreasa Giesa ravnat će i ukrajinska dirigentica Alla Kulbaba iz Nacionalne Opere u Kijevu, a u planu je da na predstavama nastupi i ukrajinska solistica Anna Litvinova kao Floria Tosca, uz Valentinu Fijačko Kobić i Kristinu Kolar.

Uoči same premijerne izvedbe, zagrebački HNK predstavit će Puccinijevu operu svojim tradicionalnim programom pod nazivom Ususret premijeri, koji će se održati u nedjelju, 22. svibnja u 11 sati u foajeu kazališta.

Tosca se temelji na priči o pjevačici Floriji Tosci, Talijanki koja je živjela na prijelazu iz 18. u 19. stoljeće. Radnja se odvija u razdoblju poslije Francuske revolucije. Floria Tosca bila je proslavljena operna pjevačica, zaljubljena u Marija Cavaradossija, Bonapartista. Njega je uhitio rimski policijski zapovjednik barun Scarpia te je ucijenio Toscu. Naime, obećao je poštedjeti ga smrtne kazne ako Tosca pristane na noć s barunom.
Strastvenu, ljubomornu i impulzivnu divu Floriu Toscu tako će tumačiti Valentina Fijačko Kobić, Kristina Kolar i Anna Litvinova, a romantičnog, slobodoljubivog i zaljubljenog slikara Maria Cavaradossia utjelovit će Tomislav Mužek i Stjepan Franetović. Vlastohlepnog i beskrupuloznog šefa policije baruna Scarpiu tumačit će Davor Radić, Dalibor Hanzalek, Giorgio Surian. U operi sudjeluje orkestar i zbor Opere HNK u Zagrebu te dječji operni zbor Zvjezdice.

Giacomo Puccini je poslije Giuseppea Verdija jedan od najviše izvođenih opernih skladatelja na pozornici Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu, a melodrama koju je napisao Victorien Sardou, Pucciniju je poslužila kao predložak za jednu od njegovih najpoznatijih opera, Toscu. Od prve premijere Tosce u Operi zagrebačkog HNK proteklo je više od sto godina a u skoro pet stotina izvedbi u osam različitih verzija sudjelovali su svi veliki hrvatski operni umjetnici i mnoga velika gostujuća imena.