Premijera Puccinijeve opere Lastavica u HNK-u u Zagrebu

U četvrtak, 21. listopada u 19:30 sati u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu održat će se premijera opere Lastavica skladatelja Giacoma Puccinija, pod dirigentskim vodstvom Lorenza Passerinija i Matije Fortune te u režiji Huga de Ane.

Lastavica (La Rondine) Giacoma Puccinija prema libretu Giuseppea Adamija temeljena na libretu Alfreda Marije Wilnera i Heinza Reicherta prvi puta je izvedena u Grand Theatre u Monte Carlu 27. ožujka 1917. godine. Puccini je djelo skladao dvije godine, a u proljeće 1916. opera je završena. Lastavica nije nikad igrala u zagrebačkom HNK te je ostala jedno od manje izvođenih Puccinijevih djela iako se u novije vrijeme sve češće postavlja na scenu.

Lastavica je priča o djevojci visoka roda ali sumnjiva morala, Magdi di Civry (Lana Kos / Martina Zadro) priležnici bogatog pariškog bankara Rambalda Fernandeza, (Ljubomir Puškarić) koja se iskreno zaljubi u siromašna mladića Ruggera Lastouca (Stjepan Franetović / Alessandro Scotto Di Luzio) i kao lastavica odleti s njim u ljubavno gnijezdo na Azurnoj obali. Ali, djevojka sumnjive prošlosti ne može postati njegovom ženom i poput lastavice vraća se u zlatni pariški kavez.