Premijera Propovijedi Teatra Erato u KNAP-u

U srijedu, 15. ožujka 20 sati, Teatar Erato obilježit će 15-tu godinu rada premijernom izvedbom komične drame Billa C. Davisa Propovijed u Kazalištu KNAP, intrigantnom dramskom komedijom o prirodi prijateljstva, hrabrosti i ljubavima svih vrsta u režiji Branka Ivande. Glumački trio, u ulozi župnika Tima Farleya, predvodi višestruko nagrađivani Siniša Popović. Novaka Marka Dolsona igra Ivica Pucar, a domaćicu Margaret Ana Perković. Redatelj je Branko Ivanda, scenograf Miljenko Sekulić, kostimografkinja Slavica Šnur. Dizajner svjetla je Milan Kovačević, a zvuka Davor Rocco

Prvijenac Williama Clarka Davisa originalnog naslova “Mass Appeal” postao je hitom na Broadwayu čim se pojavio ranih 80-tih godina prošloga stoljeća, i od tada se ne prestaje izvoditi. Trebaju li žene biti svećenice i može li se Lady Gaga zarediti za svećenicu? Smije li novak u Novicijatu i pretendent na đakonstvo imati ljubavna iskustva prije celibata (pa i ona strogo zabranjena)? Je li crkva suvišna? Tako počinje niz pitanja koja, samo naizgled, podliježu isključivo pod proceduralne i institucionalne teološke tabue, a koja nas uvode u suvremenu ili bolje rečeno – vječnu krizu katoličanstva, stoji u najavi.

Ova dramska komedija odvaja se od površnih dilema i uvlači nas u duboka pitanja morala i temeljnih ljudskih sloboda. Počinje kao rasprava između dvaju muškaraca na suprotnim stranama generacijskog i teološkog jaza, a pretvara se u mudru, dirljivu i komičnu dramu o prirodi prijateljstva, hrabrosti i ljubavima svih vrsta, objavio je The New York Times.

Stari župnik konformizam je prihvatio kao način lagodnog života i samo dvije stvari daju toplinu njegovoj svakodnevnici. Jedna je nastojanje da se svidi svojim župljanima, pa makar ih tješio lažima i glupim utjehama kako bi njihovoj boli dao dašak uzvišenosti. Druga je Sauvignon koji mu redovito poklanja njegova pastva. Njegova domaćica Margaret povazdan bigotno kleči pod raspelom s molitvenikom u ruci, redovito poprskana krvlju peradi kojoj s užitkom sjekirom odsijeca glave. Njihov udoban život ugrozit će mladić koji smisao života nalazi u iskrenoj vjeri.

“U tom srazu različitih karaktera živih ljudi od krvi i mesa, eksplodirat će i autoritarne ideje. Njihov duhovni život doživjet će fundamentalne promjene i iznova otvoriti nikada odgovorena pitanja”, kazao je redatelj Ivanda.