Premijera predstave Čovjek-jastuk DK Gavella u Centru za kulturu Trešnjevka

U petak, 17. rujna u 20 sati, u Centru za kulturu Trešnjevka premijerno će biti izvedena predstava Martina McDonagha The Pillowman (Čovjek-jastuk) u režiji Vanje Jovanovića te produkciji i izvođenju Gradskog dramskog kazališta Gavella.

Ovjenčana Nagradom Olivier za najbolju novu dramu, Nagradom New York Drama Critics’ Circle za najbolju novu stranu dramu, dvjema Nagradama Tony i mnogima drugima, The Pillowman (Čovjek-jastuk) je jedan od onih tekstova koji nas istodobno uznemiruje i uzbuđuje, nepredvidljivo i drsko, brutalno i nježno, zavodljivo i odbojno. McDonagh ima dar i sposobnost da nas nagovori da uskočimo u vlak smrti kojim nas je odlučio povesti u mrak gdje će nas, vođene šinama krimi-zapleta i uronjene u izmaglicu gothic-atmosfere, ostaviti bez daha, nasmijavajući nas i strašeći.

Ponekad, kao i osobe komada, nismo sigurni što je istina, a što laž, što je učinjeno, a što zamišljeno, te kada nas se navodi na krivi put ne bismo li još više posumnjali u vjerodostojnost tragova koji nas vode kroz labirint Čovjeka-jastuka. U režiji Vanje Jovanovića, The Pillowman okuplja izuzetan glumački kvartet oko partiture zagušljive sugestivnosti, u kojoj svjetlo postoji, no likovi – a i mi s njima – se pitamo odakle ono dopire. Je li to vjera u važnost pričanja priča, u ljudskost, milosrđe i sućut koje postoje i u totalitarnoj tami jednog svijeta u kakvom se nadamo da ne živimo… The Pillowman se virtuozno poigrava mogućim odgovorima, očekivanjima, krhkošću granice zbilje i fikcije, kazalištem…