Premijera predstave Teorija zavjere u Kerempuhu

U petak, 16. travnja u 20 sati, u Satiričkom kazalištu Kerempuh održat će se praizvedba predstave Teorija zavjere autora Marine Pejnović, Filipa Jurjevića i Marina Lisjaka. Pretpremijere su zakazane za 14. i 15. travnja.

Nakon izuzetno uspješne i nagrađivane predstave Bilježnica Robija K., redateljica Marina Pejnović vraća se u Satiričko kazalište Kerempuh s autorskim projektom Teorija zavjere, kojeg potpisuje s mladim dramaturzima Filipom Jurjevićem i Marinom Lisjakom, ujedno i autorima teksta.

Riječ je o satiričnoj i lucidnoj analizi suvremene društvene zapletenosti u različite teorije zavjere koje pod egidom ultimativne istine vješto skrivaju svoj istinski status fake newsa. Pokušavajući detektirati mehanizme nastanka pojedinih teorija zavjere, predstava uvodi gledatelja u svijet internetskih bespuća u kojima nezaustavljivo kolaju najrazličitije informacije. Dovoljno je tek nekoliko klikova da se upadne u vrtlog neistina i besmislica koje potiču na internetski aktivizam i lažno prosvjetiteljstvo. Teorije zavjere postale su unosna valuta, jer čini se da je vrlo lako povjerovati u to da je svijet prije svega opasno mjesto, a da su neprijatelji svuda oko nas. Predstava Teorija zavjere postavlja pitanje je li opasnost realna ili smo samo odlučili povjerovati u nju. Istražujući komični potencijal bezrezervnog povjerenja u očigledne besmislice, predstava ukazuje na istinsku zamku – zamku nekritičnog mišljenja, koja zaista može biti opasna.

U predstavi igraju Linda Begonja, Dražen Čuček, Josip Brakus, Matija Šakoronja i Bernard Tomić, koji se prvi put priključuje Kerempuhovom ansamblu. Scenografiju potpisuje Marina Pejnović, kostimografiju Vedrana Rapić, glazbu Josip Maršić, suradnik za pokret je Pravdan Devlahović, oblikovatelj svjetla Ivan Štrok, a autor videa Deni Ključarić.