Premijera predstave Sad Sam Matthäus u ZKM-u

 U četvrtak, 4. i petak, 5. studenog u 20 sati u Zagrebačkom kazalištu mladih premijerno će biti izvedena solo predstava Sad Sam Matthaus autora i redatelja Matije Ferlina.

Nakon iznimnih reakcija kritike i publike na izvedbama u Centre national de la danse u Parizu, Staroj mestnoj Elektrarni u Ljubljani te na Wiener Festwochenu u Beču, predstava Sad Sam Matthäus bit će premijerno izvedena i u Hrvatskoj.

Matija Ferlin sa svojim novim solom ulazi u dijalog s glazbenim djelom Johanna Sebastiana Bacha Muka po Mateju. U suradnji s dramaturgom Goranom Ferčecom, koreograf i izvođač prihvaća izazov susreta između vlastitog fizičkog tijela i monumentalnog oratorija s gotovo trosatnim trajanjem. Izazovni dijalog koji se na pozornici stvara neuobičajene je ljepote: između osobe 21. stoljeća i vrhunca protestantske sakralne glazbe; između napetog tijela i kanonskog pogrebnog rituala; te između pojedinca i civilizacije.

Kroz osobne narative i metafizička razmatranja koja su pratila teško pojmljive i mučne gubitke u Ferlinovoj obitelji, predstava produbljuje teme smrti, patnje, iskušenja, tjelesnosti, odnosa pojedinca i društva, izdaje i oprosta. Širokim simboličkim korpusom koje ovi narativi uspostavljaju briše se granica između vjerojatnog i nemogućeg, racionalnog i intuitivnog, izmišljenog i stvarnog. Oni su bijeg od banalnosti smrti i ograničenosti života, mali uvidi u onostrano; male pasije i iskušenja običnih ljudi. Pojedinačne narativne linije povezane su ne samo motivom smrti, nego i metafizičkim trenutkom u priči koji proizlazi iz želje da se pasija, iskušenje, pa čak i smrt vide s nekog cjelovitijeg stajališta a ne samo kroz prizmu egzistencijalnog materijalističkog straha od neizbježnog.

Plesnascena.hr predstavu opisuje kao „izvanserijsko kazališno iskustvo koje nas od prvog ulaza izvođača dodiruje na najintimnijoj osobnoj razini“, slovenski Neodvisni.art smatra da se radio o „uvjerljivom i složenom radu koji se bavi skrivenim društvenim, obiteljskim i osobnim ranama koje nosimo u sebi“, dok austrijski Der Standard afirmira predstavu kao „umjetnički iznimno uspješan, poetičan i politički komad koji, unatoč svom respektabilnom trajanju, ne blijedi ni sekunde“.

Autorski tim predstave čine koreograf, redatelj i izvođač Matija Ferlin, koautor teksta i dramaturg Goran Ferčec, scenograf Mauricio Ferlin, oblikovatelj zvuka Luka Prinčič i oblikovatelj svjetla Saša Fistrić. Sad Sam Matthäus europska je koprodukcija Emanata, Wiener Festwochena, CND Pantin te Istarskog narodnog kazališta, a realizira se u partnerstvu s Mediteranskim plesnim centrom Svetvinčenat, Bunkerom / Starom mestnom Elektrarnom te Zagrebačkim kazalištem mladih.