Premijera predstave Razbijeni vrč u Kazalištu Kerempuh

U nedjelju, 13. ožujka 2022. u 20 sati u Satiričkom kazalištu Kerempuh premijerno će biti izvedena predstava Razbijeni vrč njemačkog dramatičara Heinricha von Kleista, u režiji Lee Anastazije Fleger i dramatizaciji Nikoline Rafaj. U predstavi glume Marko Makovičić, Hrvoje Kečkeš, Matija Šakoronja, Anita Matić Delić, Mirela Videk Hranjec, Damir Poljičak, Filip Detelić, Mia Anočić-Valentić, Josipa Anković, Lana Meniga i Karlo Mlinar.

Komedija Razbijeni vrč, koja u središte postavlja koruptivnost i posljedično razočaranje u sudski proces, nikako se ne može odrediti samo kao komedija. Kroz minuciozno seciranje društva kao i državne vlasti, Kleist bez vjere u mogućnost racionalne spoznaje tragički progovara i o nemogućnosti prepoznavanja istine. Dovodeći misao kako „ruka ruku mije“ do ekstrema, on nemoral smješta u sam epicentar sudstva i nižući na prvu urnebesne situacije pred nama kao svjedocima polako raspetljava krakove korupcijske hobotnice koji dopiru značajno dalje negoli bi pretpostavili.

Promišljanja vezana uz iskorištavanje pozicije moći, kao i široko rasprostranjene ideje da je svaki problem koliko god veliki bio i rješiv ako se ima dovoljno dubok džep, nažalost i puno kasnije od Kleistovog vremena odaju osjećaj aktualnosti, da ne kažemo i pesimističnije, bezvremenosti.

Težnja za postavljanjem ovog teksta, uz njegovu aktualnost, proizlazi iz sveprisutnosti činjenice kako oko nas i dalje šeću oslobođeni krivci, utišane žrtve, kao što se i na većinu takvih slučajeva okreće glava, a trenutna se utjeha pronalazi u mislima poput „moglo je i gore“/ „a ionako se tu ništa ne može“/ „dobro je dok onaj koji krade nešto i podijeli“. Sama adaptacija teksta trudit će se ukazati koliko su naznačeni problemi zapravo neovisni o prostornom kontekstu ili pak konkretnom vremenskom periodu. Kroz igru sa spojevima nespojivog, koji će popratiti komički i ludistički duh teksta, zajednički ćemo se uhvatiti u klinč s pitanjem ideje pravde, a možda ćemo i na tren i sami postati suci.