Premijera predstave Miroslava Krleže

Premijera predstave Miroslava Krleže U agoniji Kazališta Hotel Bulić održat će se u petak, 29. ožujka u 20 sati u Kulturnom centru Travno.

redateljica: Senka Bulić

igraju: Ivana Bolanča, Jure Radnić, Janko Rakoš, Lidija Horvat Dunjko

scenografija: Tomislav Ćurković

kostimografija: Oliver Jularić

dizajn svjetla: Tomislav Maglečić

U agoniji je najizvođeniji i kritički najbolje ocijenjen Krležin dramski tekst. Režija Senke Bulić fokusirana je na lik Laure Lenbach, njenu važnost u književnom, kazališnom, ali i društvenom smislu. Laura Lenbach proglašena je psihološki najdubljom i najtragičnijom osobom u cjelokupnoj Krležinoj dramatici. 

U Krležinim okrutnim povijestima ljubavnih trokuta, melodramatskih pozadina i zapleta, čije je ime ovdje propali brak, propada se uvijek od iste korupcije – beskarakternosti, bešćutnosti, oportunizma, manjkavosti. U središtu trokuta, Laura čeka svoje ispunjenje iluzije i lakoće života. Sudar muškoga i ženskog principa nije oko pitanja tko je kriv po pravnim, a tko po moralnim aspektima. Nemogućnost Laurinog svijeta težnji, želja, projekcija, i sve fantazije za koje nema baš nikakvog jamca u realnom, za nju je nesnošljiva. Zato jedna „jedina misao bije u njenoj svijesti kao najintenzivnija glavobolja: da padne zavjesa. Zato, pucanj na kraju.“

Izvor: www.kuctravno.hr, Kulturauzagrebu.hr, 25. ožujka 2024.