Premijera predstave Mandragola u Komediji

U petak, 12. ožujka 2021. u 19:30 sati, u Zagrebačkom gradskom kazalištu Komedija održat će se premijera komedije Niccole Machiavellija Mandragola koju, prema prijevodu Ive Frangeša, režira Zoran Mužić.

Iako je ovaj satirični komad prvi put izveden 1526. godine, s lakoćom premošćuje pola tisućljeća i šesto kilometara koji dijele suvremeni Zagreb od renesansne Firence jer se kao svaka vrhunska komedija bavi upravo onim aspektima ljudske prirode koji se nikada ne mijenjaju. Licemjerje? Požuda? Gramzljivost? Naravno, ali istodobno i ljubavnička privrženost, prijateljska odanost, čežnja za ljubavlju i djecom.

Machiavelli je postao slavan kao ideolog političkog realizma, a u Mandragoli, svojoj jedinoj komediji napisanoj kad se bio prisiljen isključiti iz političkoga života, pokazuje kako su načela realpolitike primjenjiva i u privatnoj sferi.

Ako se ne želiš baviti politikom, kažu, politika će se svejedno baviti tobom i upravo će makijavelijanska politika pokazati svoju spretnost na plećima gospodina Nicija, naivnog, starijeg supruga nimalo naivne, mlade ljepotice Lucrezije. Mladi Callimaco čezne za prelijepom Lucrezijom, a Nicia, pak, najviše od svega čezne za sinom i nasljednikom te je za to spreman učiniti ama baš sve. Gramzljivi dodvorica Ligurio pomoći će Callimacu da zavara Niciju kako bi se mladi zaljubljenik uspio uvući u Lucrezijin krevet, a Ligurio spremiti koji novčić u džep. Svi likovi uprijet će se da poljuljaju Lucrezijinu naizgled nesalomljivu krjepost, koja će se pokazati elastičnijom negoli se isprva činilo. A kada se u cijelu spletku uključi i fratar kako bi osigurao novac za potrebite (među kojima je on možda i najpotrebitiji), zaokružuje se slika društva u kojem su konvencionalna moralna načela samo paravan iza kojega se odvija prava igra moći i koristi.

Uz redatelja  Zorana Mužića, kojemu upravo komedije čine velik dio bogatog režijskog opusa, autorski tim čine još i scenograf Tomislav Ruszkowski, kostimografkinje Elvira Ulip i Eva Karakaš Bedrina, dramaturginja Petra Mrduljaš Doležal te autor glazbe Mate Matišić. Machiavellijeve likove dočarat će članovi ansambla ZGK Komedija Fabijan Pavao Medvešek, Ronald Žlabur, Davor Svedružić, Ivan Magud, Dubravka Ostojić, Goran Malus i Dajana Čuljak.