Premijera predstave Ludnica s tenorima u Komediji

U subotu, 9. travnja 2022. u 19:30 u Zagrebačkom gradskom kazalištu Komedija održat će se premijera komedije Kena Ludwiga Ludnica s tenorima (Comedy of Tenors), u režiji Nine Kleflin, koja je ujedno i prevela djelo te ga adaptirala. U predstavi glume Damir Lončar, Filip Juričić, Ronald Žlabur, Jasna Palić Picukarić, Nina Kaić Madić, Filip Hozjak i Dea Presečki. Autorski tim uz redateljicu čine scenograf Osman Arslanagić, kostimografkinja Sara Lovrić Caparin te autor glazbe Dinko Appelt.

Ludnica s tenorima američki je kazališni hit iz pera poznatog komediografa Kena Ludwiga. Ovaj slavni autor napisao je brojne komedije koje su mu donijele slavu na Broadwayu i West Endu, a posebno se proslavio farsom Posudi mi tenor (Lend me a Tenor) koja prethodi sadašnjem nastavku.

Kao veliki znalac kazališta, glazbe i opere Ken Ludwig napisao je beskrajno zabavan komad o umjetnicima, sa svim njihovim manama i vrlinama, vedru i lepršavu komediju ispunjenu najpoznatijim tenorskim napjevima. Radnja se odvija u jednom elegantnom pariškom hotelu 1936. godine. Tri slavna tenora pripremaju koncert desetljeća, ali nažalost, sve pođe po zlu. Glavna zvijezda, čuveni Tito Merelli, želi odustati od koncerta, producenti čupaju kose, tenori, zbog međusobnih zavrzlama, svađa i krivih pretpostavki, jedan po jedan odustaju od nastupa.

Srećom tu je tenor – amater, hotelski poslužitelj Beppo, frapantno sličan slavnom Merelliju (igra ga, naravno, isti glumac), pa ga pokušaju podmetnuti za lažnog Merellija. Tu je i mladi tenor koji je zaručnik Merellijeve kćeri (iako on misli da je zapravo ljubavnik njegove žene), a da se sve dodatno zakomplicira u radnju se uvlači i jedna bivša ljubavnica, Ukrajinka, koja i sada ima romantična očekivanja.

Na kraju, sve se, naravno, završi sretnim ishodima, priznanjem ljubavi i ponekom neočekivanom prinovom. Nježni i pomalo sentimentalni štih ove komedije čini ju svevremenom bajkom o ljudima koji su talentirani, duhoviti, smiješni i dobri. To je kazališni komad poslije kojeg se osjećamo dobro, koji poetizira umjetnost, ali i ljubav kao veliku iscjeliteljsku silu.

Brza i dinamična radnja puna neočekivanih obrata prava je poslastica za publiku. Uz to, kako je riječ o tenorima koji se pripremaju za koncert, predstava obiluje poznatim songovima, pa se može reći da je kombinacija glazbenog i dramskog žanra.