Premijera Krležine Legende u produkciji Kazališta Gavella

U četvrtak, 13. travnja 2023. u 20 sati u Tunelu Grič premijerno će biti izvedena predstava Legenda nastala prema istoimenom predlošku Miroslava Krleže, u režiji Ivana Planinića i produkciji Zagrebačkog dramskog kazališta Gavella. U predstavi glume Nikola Baće, Nataša Janjić Medančić, Franjo Dijak, Domagoj Janković, Sven Medvešek, Tara Rosandić i drugi.

Legenda je 1914. bila prvi objavljeni dramski tekst Miroslava Krleže, a ’30-ih je izašla nova, bitno prerađena verzija komada; drama je praizvedena tek krajem ’70-ih u scenskoj viziji jednog od najznačajnijih redatelja ovih prostora – Slobodana Unkovskog, a svoju prvu izvedbu u Hrvatskoj čekala je do nedavno – 2015. u scenskom ju je čitanju na Festivalu Miroslav Krleža postavio Georgij Paro. Razlog(e) tako malobrojnih uprizorenja Legende vjerojatno treba potražiti u njezinoj scenskoj zahtjevnosti, ali i u činjenici da je posrijedi ekspresionistički teatar ideja, sinestezijskih nagnuća, slike, atmosfere. Zamisliti je zato u teatarskoj dvorani čini se manje prikladnim, nego potražiti joj specifično prizorište izvan kazališne kutije.

Upravo u tom smislu Tunel Grič doima se kao kreativno mjesto za razigravanje ove Krležine drame, za oživljavanje njezine sugestivne atmosfere te uspostavljanje dijaloga prostora i svih sastavnica žive teatarske izvedbe: glume, scenografsko-kostimografskog pristupa, oblikovanja svjetla, glazbe i zvučne kulise, pokreta… Pritom i značenjski Tunel svojom topografijom i utisnutošću u grad pridonosi slojevitosti značenja upisanih u Krležin predložak, jer ranokršćanske katakombe asocijacija su koja se nameće sama po sebi, spremna pretopiti se s likovima Isusa, Marije, Sjene, Jude…

Izvor: www.gavella.hr, Kulturauzagrebu.hr, 1. travnja 2023.