Premijera predstave Ja sam ona koja nisam u ZKM-u

U petak, 22. listopada u 20 sati u Zagrebačkom kazalištu mladih premijerno će biti izvedena predstava Ja sam ona koja nisam autora Mate Matišića i u režiji Paola Magellija. U predstavi glume: Anđela Ramljak (Nikolina), Maro Martinović (Ivan), Barbara Prpić (Ana), Milivoj Beader (Jerkica), Doris Šarić Kukuljica (Susjeda), Hrvojka Begović (Enisa), Filip Nola (Nikolinin otac, Susjed), Lucija Šerbedžija (Ruža, Katarina), Frano Mašković (Mihovil), Ugo Korani (Filip), Urša Raukar (Stanka), Zoran Čubrilo (Vlado), Dado Ćosić (Janko), Katarina Bistrović Darvaš (Ona koja nije).

Matišićevo pismo dobro je poznato hrvatskoj kazališnoj publici, na mjestima potpuno oporo i gotovo surovo u svom temeljnom dispozitivu, snažno kontrastirano sa žanrovskim odrednicama komedije ili crne komedije, a opet do kraja iskreno i ogoljeno u svom sadržaju, koji u tom transferu između autora i njegove publike ne štedi baš nikoga. Ovoga pisca na pozornicama uglavnom uprizoruju u realističnom ili čak naturalističkom izvedbenom prosedeu, međutim namjera je redatelja Paola Magellija, u suradnji s njegovom stalnom dramaturginjom Željkom Udovičić, zapravo suprotna i zbog toga izrazito uzbudljiva.

Magelli i Udovičić Pleština će unutar Matišićevog pisma svojim postupkom tražiti procjepe u prostor podtekstualnog ili čak psihodramskog, čime će i osnovni prosede ove predstave biti izmaknut u unutarnje svjetove ženskih junakinja, u kojima će se jasno zrcaliti naša pomalo trusna i neizvjesna sadašnjost, uvijek prije svega spremna, a ovoga puta kroz jedinstveno žensko iskustvo, na teško suočavanje s istinom vremena koju svi zajedno dijelimo i živimo.
Paolo Magelli, jedan od najeminentnijih redatelja ovih prostora, nastavlja svoju dugovječnu, uzbudljivu i po svemu jednu od najznačajnijih suradnji između jednog redatelja i jednog kazališta, kroz inscenaciju nove trilogije Mate Matišića u kojoj su osnovne narativne linije, motivi, a onda i sama unutarnja kompozicija zastupljenih drama povezane sa ženskim likovima i njihovim sudbinama. Tako drame funkcioniraju kao formalno žanrovski i strukturalno odvojene cjeline, povezane likovima koji ih grade i povezuju. U sigurnom rukopisu Paola Magellija i njegovog autorskog tima suradnja s Matišićem zasigurno će rezultirati uzbudljivom i provokativnom predstavom.