Premijera predstave Don Quijote od Hrvatske kazališta Mali teatar

U ponedjeljak, 12. listopada, u 20:30 sati, u Kazalištu u Močvari – KUM premijerno će biti prikazana predstava Don Quijote od Hrvatske u produkciji kazališta Mali teatar.

Predstava o Vitezu od zrcala koji je nekada davno okrenuo stvari naglavačke, i svijet je tako ostao visjeti, a mi, ovce, dim, vjetrenjače i čarobnjaci zajedno s njim. Don Quijote od Hrvatske je tu da prokaže krivde i nepravde, da nam pruži posljednji poziv upomoć i vrati nas tamo gdje je bitno – u kazalište kao mjesto susreta društva, zabave, smijeha, suza, umjetnosti i zdravog razuma.

Satira za dva glumca (Sven Jakir, Igor Baksa) po motivima Cervantesovog Don Quijotea. U autoreferencijalnoj predstavi, dvojica glumaca izlaze pred publiku i izvode bazičnu verziju nekadašnjeg spektakla o bistrom vitezu od Manche. Jedino što je ostalo od nekadašnje raskošne produkcije Malog teatra jest najava predstave. Sve ostalo: scenografija, kostimi, glazba, pa čak i glumački ansambl, s vremenom je nestajalo pod utjecajem ovih ili onih (ne)prilika u kulturi i nezavisnom kazalištu. Kroz predstavu se pred publikom otkriva problem za problemom, no, unatoč svemu, dvojica glumaca spašavaju predstavu svojom dinamičnom međuigrom u kojoj se izmjenjuju smijeh i suze, sukob i igra.

Mali teatar novo je ime na kazališnoj sceni Hrvatske, a kao što mu i samo ime govori, bavi se malim formama – monodrame i komadi za dva do tri glumca. Programski se sastoji od dva dijela – večernji program i program za djecu. Do sad ostvareno (redom objavljivanja): Zubi – edukativno-preventivni igorkaz; Klopotec – vinski cabaret; Tata Slikovnica – dječja web emisija; Rikimartin Horvat – ciganska monodrama; Don Quijote – komedija o borbi s vjetrenjačama. U najavi do kraja godine: Palac Sim i palac Tam – monodrama; Sretna priča jednog medvjedića – komad za glumicu i glumca.