Premijera predstave Bam cabaret Kazališta slijepih i slabovidnih Novi Život

U subota, 12. ožujka 2022. u 20 sati na Sceni Vidra održat će se premijera predstave Bam cabaret autora Danila Ivanoviča Harmsa, u režiji Ivana Planinića te produkciji i izvođenju Kazališta slijepih i slabovidnih Novi Život. U predstavi glume Vojin Perić, Igor Kučević, Marijo Glibo i Anita Matković.

Adaptacija drame Danila Ivanoviča Juvačova, poznatijeg pod pseudonimom Harms prikazuje likove čiji odnosi rastu iz situacije u situaciju i otvaraju nove prostore njihove i naše imaginacije. Odnosi su u stalnom pokretu, nisu strogo definirani. Poništavaju se, a onda ponovno grade. U jednom trenutku vidimo progonitelje, u drugom progonjene, onda obratno. Vrata se rastvaraju i svaki put se ukaže nešto ili netko drugi. Na oko raspjevani i rasplesani kao u cabaretu, svatko od njih čeka pravi trenutak za bijeg. Jednako kao u Harmsovom životu, tako i u životu njegovih likova stalni progon postaje neizbježan i vrti se do nemogućnosti zaustavljanja. Napetost je sveprisutna, a nesreća stiže neočekivano. Postaje jasno da nema dovoljno sigurnog prostora i da u kućicu ne stanu svi.  Ostaje samo pitanje, tko će biti lovac, a tko lovina. Tko je siguran u kućici, a tko – slomljen i sam.

Jednom je tako Daniil Juvačov uhvatio za vrat Harmsa Ivanoviča i ozbiljno ga počeo daviti. Da slučaj ne bi eskalirao u samoubojstvo, namjeru je dokončao Staljinov režim pogubivši obojicu. Ovaj apsolutno apsurdan događaj iznjedrio je avangardno literarno čudo i inspirirao umjetnike širom svijeta da slobodom zarobe svoje kreacije i ostave dubok trag u nagnuću ka subnormalnom.