Premijera plesnog filmskog video triptiha

U petak, 16. lipnja od 18 do 22 sata u KUNSTCaffeu (Okićka 11) premijerno će se prikazati plesni filmski video triptih Novi horizonti autorice Martine Nevistić Vukobrat, a u produkciji Udruge plesnih umjetnike Hrvatske UPPU PULS.

Novi horizonti plesni je film u tri dijela, proizašao iz potrebe za otvaranjem novih mogućnosti razumijevanja tijela i pokreta kroz okvir filmske kamere. U potrazi za alternativnim pogledom u čijem su fokusu detalj, minimalizam pokreta, geometrija i transformacija elementarnih oblika koje donosi tijelo u kretanju, svaki od tri plesna filma na specifičan način, unutar specifičnog ambijenta, poigrava se granicama gledateljske percepcije – bilo da je riječ o multipliciranim ekspozicijama tijela u prostoru ili pozadina unutar kojih se kreće.

Ispreplitanjem izvedbenog i filmskog medija otvara se prostor za širenje horizonta očekivanja klasičnog okvira kazališnog prikaza, pri čemu svaki od tri filma manipulira “naučenim”, usađenim obrascima gledanja plesa i, kao što naslov nalaže, nastoji promišljati nove mogućnosti gledanja. Horizont kao takav predstavlja prividnu granicu koja se uvijek mijenja s kretanjem onoga tko je promatra.

Novi horizonti potpisuju za izvedbu Petra Chelfi, Petra Valentić i Martina Nevistić Vukobrat, dramaturšku podršku Nina Bajsić, snimanje Luka Matić, montažu Sara Gregorić, dizajn zvuka Frano Homen, vizualno oblikovanje Luna Malekova, a organizaciju Nina Križan.

Izvor: www.facebook.com/martinanevisticartKulturauzagrebu.hr, 15. lipnja 2023.