Premijera opere-basne Životinjska farma Igora Kuljerića u Lisinskom

U subotu, 27. studenog u 19:30 sati u Koncertnoj dvorani Lisinski premijerno će biti izvedena opera-basna Životinjska farma skladatelja Igora Kuljerića, u režiji Krešimira Dolenčića i pod dirigentskim vodstvom Mladena Tarbuka.

„Nije se više znalo tko je svinja, a tko čovjek…“ Tim riječima George Orwell, engleski književnik, završava svoju genijalnu alegorijsku basnu Animal farm (Životinjska farma). Distopijsko remek-djelo napisao je 1945. i gotovo proročanski podastro viziju budućnosti, osuđujući društvene pojave poput pohlepe i želje za moći (koje utjelovljuju svinje), ali i apsolutnu poslušnost i nedostatak kritičkog razmišljanja (što utjelovljuju ovce). O popularnosti toga djela i njegovoj svevremenosti svjedoči i još jedan malokome nepoznat citat: „Sve su životinje jednake, ali neke životinje su jednakije od drugih!“ Svaka sličnost s našim životima, naravno, posve je slučajna.

Igor Kuljerić u svojoj ingenioznoj glazbenoj adaptaciji Orwellove Životinjske farme stvorio je istinski spektakl i dao oduška bogatoj mašti i nadahnuću. Obuhvatio je sve: mjuzikl, jazz, pop, operu, crnačke i duhovne pjesme, i vokalnom obilju od stotinjak pjevača na sceni pridodao pratnju velikog simfonijskog orkestra od gotovo isto toliko svirača. Opera-basna, kako ju je nazvao sam autor, bogata je sjajnom glazbom: efektnom, atraktivnom i komunikativnom.

U sklopu proslave stote godišnjice osnutka Muzičke akademije u Zagrebu, djelo će izvesti solisti, Simfonijski orkestar i Zbor Muzičke akademije pod ravnanjem hrvatskoga dirigenta i profesora Akademije Mladena Tarbuka. U operi sudjeluju i studenti Akademije likovnih umjetnosti, Akademije dramske umjetnosti te Tekstilno-tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Redatelj je Krešimir Dolenčić. U osmišljavanju i izradi kostima studente vodi Barbara Bourek, scenografiju predvodi Mirjana Vodopija, a svjetlo Deni Šesnić.