Premijera nove vrste kinematografije

Premijerno prikazana na festivalu u Torontu, fascinantna nova vrsta kinematografije Na selu stiže na raspored Kinoteke od ponedjeljka, 26. veljače u 20 sati.

Film autora nagrađivanog naslova S ljubavlju, Vincent (2017), najprije je snimljen s glumcima ispred zelenog ekrana, a nakon toga više od stotinu profesionalnih slikara iz različitih europskih zemalja oslikalo je scene metodom ulja na platnu. Tako je nastao nevjerojatan filmski projekt snimljen prema istoimenom književnom djelu za koji je autor Władysław Reymont dobio Nobelovu nagradu za književnost. Na selu je kompleksna priča o klasnim odnosima i emocionalnim bitkama u seoskoj zajednici, koja je na veliko platno prenesena impresivnom kombinacijom igranog filma i animacije.

Od ostalih distribucijskih noviteta, ističu se intrigantna srpska drama Lost Country Vladimira Perišića o dječaku koji se suprotstavlja svojoj majci, glasnogovornici korumpiranog režima protiv kojeg se bore i njegovi prijatelji, te nagrađivana meksička komedija Radikalno Christophera Zalle o učitelju u siromašnom gradu pokraj meksičke granice, koji poseže za radikalnim metodama podučavanja kako bi lokalnu mladež trgnuo iz apatije i pomogao im ostvariti potencijale.

Detaljan raspored projekcija na poveznici: https://kinokinoteka.hr/program/

Izvor: www.kinokinoteka.hr, Kulturauzagrebu.hr, 21. veljače 2024.