Premijera kratkog plesnog filma

22. 6. 2024.

Kratki plesni film The Girl from Tomorrow autorice Martine Nevistić Vukobrat, a u produkciji Udruge plesnih umjetnike Hrvatske UPPU PULS, premijerno će se prikazati u srijedu, 26. lipnja 18 sati u Kulturno informativnom centru – KIC (Preradovićeva 5/2. kat).

Kao i u dosadašnjem radu plesne autorice Martine Nevistić Vukobrat, plesni film The Girl from Tomorrow proizašao je iz potrebe za otvaranjem novih mogućnosti razumijevanja tijela i pokreta kroz okvir filmske kamere, nudeći gledatelju fokus na detalj i minimalne promjene tijela u kretanju koje nam u kazališnom kontekstu mogu promaknuti. Odnos kamere i pokreta i u ovom se filmu očituje kroz dualitet realnog i stiliziranog tretmana pokreta. Kamerom iz ruke prati se stilizirani, plesni pokret, dok se statičnim kadrovima prikazuju svakodnevne kretnje tijela, pokret koji ne možemo okarakterizirati kao plesni. Film je strukturiran u tri dijela, od kojih srednji nastoji zabilježiti suptilne promjene kojem je tijelo u brzini i naporu izloženo, kroz tretman slike u slow motion tehnici, ne bi li što preciznije razložio artikulaciju samog pokreta. Usporeni, razvučeni, stilizirani pokret praćen je kamerom iz ruke, pri čemu se dodatno manipulira gledateljevim fokusom, što je nemoguće postići u uobičajenom kontekstu kazališnog promatranja plesa. Središnji dio filma tako nastoji na trenutak fiksirati neprekinuti protok vremena, kroz stilizirani tretman slike, zvuka i pokreta, simulirajući propadanje tijela u drugu dimenziju ili svojevrsnu crvotočinu.

Futuristička atmosfera koja se provlači kroz sve autoričine radove u ovom se filmu naslućuje kroz ambijent i kostime, a slow motion tehnikom ostvaruje se osjećaj promatranja tijela koje bi moglo postojati u prostoru u kojem vrijede drugačiji fizikalni uvjeti, poput antigravitacijskih prostora ili prostora koji dopuštaju postojanje paralelnih svemira, što sugerira i sam naslov. Plesni filmovi Martine Nevistić Vukobrat rasterećuju izvođača od reprezentacijskog imperativa koji mu nameće kazališni kontekst. Plesne izvedbe u kazališnim prostorima kod gledatelja će nerijetko stvoriti očekivanje da izvođačko tijelo nešto ili nekoga predstavlja, dok format videa omogućuje izvođačkom tijelu da bude to što jest, da komunicira sam sobom. Film završava naglim povratkom u statični kadar tijela koje miruje, ponovnom uspostavom realističnog tretmana vremena i zvuka, pri čemu se postiže svojevrsno rasterećenje. Tematizirajući budućnost, kraj filma otvara optimističnu perspektivu na ono što dolazi. Sumorni su oblaci izvođačici iza leđa, a na njezino lice, okrenuto budućnosti, pada svjetlost.

The Girl from Tomorrow potpisuju autorica i redateljica Martina Nevistić Vukobrat, izvođačica i koreografkinja Margareta Firinger, dramaturginja Nina Bajsić, direktor fotografije Luka Matić, montažerka Sara Gregorić, dizajner zvuka Frano Homen, kostimografkinja Ana Fucijaš, izrada kostima Aleksandra Jurišić Rastović, fotograf Ivan Idžojtić te vizualno oblikovanje Luna Malekova. Projekt je nastao u produkciju UPPU PULS – Udruge profesionalnih plesnih umjetnika, a podržan je sredstvima Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske te Zaklade KulturaNova.

Izvor: www.kic.hr, Kulturauzagrebu.hr