Premijera komične operete Šišmiš u HNK-u u Zagrebu

U četvrtak, 29. prosinca 2022. u 18:00 sati u HNK-u u Zagrebu održat će se premijera komične operete Šišmiš Johanna Strauss mlađeg, pod dirigentskom palicom Srbe Dinića i u režiji Krešimira Dolenčića.

Komična opereta u tri čina Šišmiš / Die Fledermaus hvaljeno djelo Johanna Straussa mlađega praizvedeno je 1874. u Beču, odmah postavši sinonimom operetnoga žanra. U samo šest godina opereta je postavljena u više od 170 kazališta njemačkoga govornog područja, što jasno ilustrira njezinu golemu popularnost.

Libreto su napisali Richard Genée i Karl Haffner na temelju farse Zatvor Juliusa Rodericha Benedixa i vodviljskoga komada Le Révellion Henrija Meilhaca i Ludovica Halévyja. Nastala iz kazališne lakrdije vodviljskoga tipa posjeduje sve značajke, prvenstveno orkestralne i vokalne, komične opere još iz vremena Mozarta i Rossinija. Sjedinjujući parišku sklonost parodiji s bečkim šarmom koji nika- da nije sentimentalan, Strauss je stvorio djelo koje je poslije režije Maxa Reinhardta na sceni berlinske Opere 1928. postalo punopravnim dijelom opernih repertoara diljem svijeta.

Podjela uloga:

Gabriel von Eisenstein: Domagoj Dorotić, Martin Sušnik
Rosalinda: Lana Kos, Valentina Fijačko, Lidija Horvat Dunjko, Ivana Lazar
Adela: Marija Kuhar Šoša, Darija Auguštan, Josipa Bilić (studijski)
Falke: Ljubomir Puškarić, Davor Radić, Jurica Kapun (studijski)
Alfred: Filip Filipović, Roko Radovan
Princ Orlovski: Renata Pokupić, Emilia Rukavina, Marko Antolković (studijski)
Frank: Ozren Bilušić, Benjamin Šuran
Dr. Blind: Nikša Radovanović,Ivo Gamulin, Tvrtko Stipić
Ida: Josipa Bilić, Josipa Gvozdanić