Premijera komedije J. Benavente y Martineza

U petak, 19. travnja u 19:30 sati predpremijerno a u subotu, 20. travnja u 19:30 sati premijerno se prikazuje komedija J. Benavente y Martineza Zapetljani interesi u Kazalištu Komedija.

Prijevod: Nikolina Židek, Redatelj: Aleksandar Švabić, Asistent redatelja / scenski pokret: Damir Klemenić, Dramaturginja: Nina Bajsić, Scenograf: Matija Blašković, Kostimografkinja: Mirjana Zagorec, Skladatelj: Matija Antolić, Uloge: Krispin: Bernard Tomić, Leandro: Ivan Magud, Harlekin: Roko Sikavica, Kapetan: Fabijan Pavao Medvešek, Pulčinela: Ervin Baučić, Doktor: Ognjen Milovanović, Sirena: Ana Magud, Gđa Pulčinela: Dubravka Ostojić, Colombina: Ružica Maurus, Silvija: Nina Kaić Madić, Krčmarica: Dajana Čuljak, Inspicijentica: Iva Olujić

Jacinto Benavente y Martinez, jedan je od najpoznatijih španjolskih dramatičara dvadesetog stoljeća,  1922. godine dobio je Nobelovu nagradu za književnost. Los intereses creados najpoznatije i najizvođenije je njegovo djelo, komedija koja se oslanja na tipove (maske) talijanske commedie dell arte.  Ovaj se slavni tekst često naziva romantičnom komedijom ili dramedijom, a vrti se oko majstorski ispisanih ljubavnih zapleta, no ne lišava se ni političke i socijalne kritike koja je i do danas aktualna. Radnju vode dva glavna muška lika, lutalice i probisvijeti Leandro i Crispin (prijatelji, ali zapravo lažni gospodar i sluga) koji, iskorištavajući brojne mane mondenog društva kao što su pokondirenost, lažni moral i prijetvornost, uspijevaju Leandru priskrbiti žuđenu ljepoticu, a obojici prijeko potreban novac. Zabavan sadržaj, brzi dijalozi i kompleksna radnja koja nudi daleko više od tradicionalnog zapleta, čine ovaj komad izuzetno atraktivnim za postavu. Posebno se pogodnim čini njegovo samo naizgled klasično okruženje, to je istinski moderan tekst koji pruža sjajne mogućnosti za redateljske intervencije.    

Detaljan raspored izvedbi: https://www.komedija.hr/www/raspored-predstava/

Izvor: www.komedija.hr, Kulturauzagrebu.hr, 17. ožujka 2024.