Premijera i izvedba

U ponedjeljak i utorak, 18. i 19. ožujka u 20 sati u Pogonu Jedinstvo u Velikoj dvorani održava se predstava Petre Hrašćanec i Ksenije Zec (21:21) Safe Chemistry – premijera uz pozivnicu, a za reprizu slobodan ulaz uz prethodnu rezervaciju na: organizacija2121@gmail.com .

Projekt Safe Chemistry je zamišljen kao diptih u kojem Petra Hrašćanec i Ksenija Zec uz brojne autore/suradnike u svojoj izvedbi odgovaraju na unaprijed zadanu temu Work and Happiness. Projekt je realiziran u okviru projekta Stronger Peripheries: A Southern Coalition.

U okviru potrage za srećom Safe Chemistry želi istražiti uzorke trenja i reaktivnosti između namjernih postupaka nasuprot izmaknutoj kontroli izvedbe stvarajući kontekst omogućenih izbora izvođača i publike. Pitanje kontrole u umjetničkom procesu koje ovaj diptih povezuje u jednu cjelinu odnosi se na stalnu promjenu parametara, sastojaka i začina koji na iznenađujući način oblikuju uvjete gledanja i sudjelovanja u izvedbi. Ideja zajedničke intervencije povezuje konvencionalni prostor izvedbe s intimnijim prostorom okupljanja oko stola kroz prepoznatljive detalje poput predmeta, hrane, odjeće, glazbe ili identiteta izvođača. Što nam znači „sigurna kemija“? To je siguran proces, reakcija ili proizvod u polju kemije, u polju kulinarstva ali i u prepoznavanju kemije među ljudima. Kemija koja nas nekontrolirano može odvesti u polje magičnih osjećaja, postupaka i razmišljanja.

Autorice: Petra Hrašćanec i Ksenija Zec

Izvode: Petra Hrašćanec, Krešimir Mikić

Scenografija: Igor Ruf i Lovro Ivančić

Kostimografija: Lovro Ivančić

Svjetlo: Andrija Santro

Kuhar u castu: Robert Perenić

Glazba: Nenad Sinkauz (muzika u traileru Stian Westerhus)

Fotografija: Karla Jurić, 925STUDIO

Video: Ivan Idžojtić

Montaža: Petra Šobak

Dizajn plakata i knjižice: Petra Milički

Producentice: Ivana Kuzmanić i Andrea Turić

Izvor: www.pogon.hr, Kulturauzagrebu.hr, 12. ožujka 2024.