Premijera dokumentarnog filma 70 o Ansamblu LADO

Dokumentarni film o Ansamblu LADO pod nazivom 70 nacionalnu premijeru imat će na Svjetski dan plesa, 29. travnja, na Trećem programu Hrvatske televizije s početkom u 18:55 sati.

Ansambl LADO i Hrvatska televizija omogućuju svim gledateljima zaviriti u živote i rad plesača, pjevača i glazbenika jedinog profesionalnog folklornog ansambla u Hrvatskoj.

U filmu je dokumentiran naporan rad na kojemu se temelji uspješnost, dugovječnost i ugled Ansambla LADO, ali i ono nevidljivo i neopipljivo, a jednako važno – duh jednog kolektiva i zajednička strast prema poslu kojim se bave njegovi izvođači. Život kolektiva prati se kroz tri usporedne priče usredotočene na izvođače u procesu pripreme koncerata – prvaka Dubravka Radića, solisticu Petru Matutinović i glazbenika solista Mladena Kosovca. Četvrta priča prikazuje pripremu i odlazak Ansambla na ljetnu turneju, uključujući sve izazove s kojima se prije koncerta susreće umjetničko, tehničko i upravljačko osoblje.

Film je sniman tijekom 2019. godine, kada je LADO obilježavao sedam desetljeća svog neprekidnog umjetničkog djelovanja i kao naziv filma upravo je odabran broj 70. Snimanje filma odvijalo se pod palicom nagrađivanog Nebojše Slijepčevića, redatelja, producenta i scenarista koji iza sebe ima već nekoliko takozvanih backstage filmova.

Repriza dokumentarnog filma moći će se pogledati u nedjelju, 3. svibnja u 10:10 sati na Trećem programu HTV-a.