Premijera dječje predstave Gradski i seoski miš

U petak, 18. rujna, u 19 sati, u Dječjem kazalištu Dubrava održat će se premijerna izvedba predstave Gradski i seoski miš nastale prema motivima Ezopove basne i u režiji Ivane Peroš.

“Ezopova djela već stoljećima ne prestaju zanimati kako mlađe tako i starije naraštaje. Uveseljavaju publiku svojim šarolikim temama u kojima prepoznajemo sebe ili druge, većinom su životinje glavni protagonisti što je beskrajno zabavno kad se smijemo antropomorfnoj formi. Ali ono što je sigurno, basne istinski zrcale uobičajenu toplinu, humor i najvažnije, konciznu pouku koja je uglavnom univerzalna od antike do danas”, stoji u najavi predstave.

U ovoj se basni posjećuju Gradski i Seoski miš, rođaci koji se međusobno poštuju, ali ne razumiju različitosti. Vidimo suprotnost svjetova gdje oni, uz puno akcije, međusobnih zabuna i smiješnih situacija, nastoje ugoditi jedan drugome. Razlike života u gradu ili selu su jasne, pa se možda postavlja pitanje, kojem je od njih dvojice bolje?

“Nije važno. Smisao basne jest da apsolutno ne postoji nikakvo mjesto koje je ljepše i draže od sigurnosti svog doma, gdje god on bio. Ali, također, i ne manje bitno, prihvatiti razlike, drugačije načine života i ne osuđivati”, poručuje se u najavi.

U predstavi igraju Ivan Bošnjak i Hrvoje Horvat. Režiju i dramatizaciju potpisuje Ivana Peroš, scenografiju osmišljava Vesna Režić, kostime Emina Kušan, a autor glazbe je Igor Karlić. Svjetlo oblikuje Aleksandar Mondecar, savjetnica za scenski pokret je Sandra Banić-Naumovski.