Premijera baleta Decadance u HNK-u u Zagrebu

U četvrtak, 11. studenog u 19:30 sati u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu održat će se premijerna izvedba baleta Decadance koreografa Ohada Naharina.

Ohad Naharin kreator je plesnog jezika Gaga, čija djela izvode umjetnički i tehnički samo najbolje plesne kompanije na svijetu, što je i priznanje Baletu zagrebačkog HNK. Specifičan jezik pokreta Gaga plesačima daje širok raspon interpretativnih mogućnosti kojima se oni rado koriste, suvereno pokazujući sve novonastale mogućnosti plesnog izričaja.

Plesna predstava Decadance sastavljena je od izvadaka već postavljenih koreografskih komada Ohada Naharina, izvorno realiziranih s članovima Plesnog kazališta Batsheva. Predstava upotrebljava glazbu različitih suvremenih skladatelja te obiluje isječcima iz Naharinovih poznatih kreacija, otkrivajući mnoštvo izvora i nadahnuća kojima se istražuju granice i eksplozivna snaga geste, unoseći u plesače  virtuoznu i senzualnu energiju oblikovanu bujicom osjećaja.

Ohad Naharin jedan je od najpoznatijih suvremenih koreografa i vodeći koreograf izraelskoga Plesnog kazališta Batsheva. Debitirao je u New Yorku kao koreograf 1980. godine u studiju Kazuka Hirabayshija. Od 1990. do 2019. godine bio je umjetnički ravnatelj Batsheva Dance Company, unutar koje je osnovao mlađi ansambl Batsheva – The Young Ensemble. Kreirao je više od trideset plesnih djela za svoje matično kazalište, često surađujući i s drugim plesnim kazalištima u svijetu. Inovativno istražujući pokret Naharin je razvio Gagu u inovativni plesni jezik kojim se svakodnevno koriste plesači Batsheve na treninzima, a koji se globalno proširio i među plesače i neplesače.