Nova sezona HNK u Zagrebu

Svečano otvorenje nove sezone HNK u Zagrebu planirano je za 22. rujna 2023. Baletnim koncertom posvećenim umjetnicima koji su nakon desetljeća rada završili svoj radni vijek u Baletu HNK u Zagrebu te mladim plesačima koji su došli u ansambl nakon velike audicije na kojoj je bilo 1200 kandidata iz cijelog svijeta.
Prva baletna produkcija bit će Hamlet koreografa Lea Mujića. U ožujku će se izvesti baletni diptih u kojem će se predstaviti Dyad Waynea McGregora i Primordium Massimiliana Volpinija. Posljednja produkcija u idućoj sezoni posvećena je Igoru Stravinskom i njegovim baletima Petruška u koreografiji Edwarda Cluga i Žar-ptica u koreografiji Maše Kolar.

Od opera, prikazat će se Nabucco Giuseppea Verdija i operetaŠišmiš Johanna Straussa ml., La Bohème Giacoma Puccinija, jednočinkaJakova Gotovca Stanac te komično djelo Susannina tajna Ermanna Wolf-Ferrarija, kao i Verdijev Requiem, uz sudjelovanje slavnog tenora Stefana Popa, Rigoletto sa solistima poput sopranistice Irine Dubrovskaje i tenora Atalle Ayana, te Nabuccom.

Početak sezone Drame bit će predstavom Zbilja, eksperimentom s dvoje glumaca, Ninom Violić i Livijom Badurinom, koji će s autorom i redateljem Tomislavom Šobanom i njegovom autorskom ekipom istraživati uzročno-posljedične odnose inspirirane predavanjima fizičara Richarda Feynmana. Nestajanje Tomislava Zajca u režiji Dore Ruždjak Podolski otvorit će mnoga pitanja o međuljudskim odnosima, a prikazuje se i Shakespeareova drama Mjera za mjeru u režiji Ivana Plazibata.

Postavit će se i iznimno uspješan suvremeni tekst smješten u 18. stoljeće – Nebeski svod engleske autorice Lucy Kirkwood, koji će režirati Marina Pejnović. Pustolov pred vratima Milana Begovića redateljice Helene Petković govorit će o vremenu koje nam nameće prefabriciranu sreću, a pitanja o sreći kao pomirenju sa sobom, svojim najbližima, svojim željama i snovima razmatraju se i u knjigama Fafarikul i Novi kraj autorice Đurđice Čilić. Iz pregršta ovih malih, toplih priča dramaturginja Mirna Rustemović i redatelj Ivan Planinić napravit će predložak za predstavu s Darijom Lorenci Flatz i postdramskim glazbenim bendom.

Uz premijere i repertoarne naslove, HNK u Zagrebu priprema i mnoge posebne programe poput koncertne izvedbe opernog djela Oganj Blagoja Berse u koprodukciji s ansamblima HRT-a, Komornog ciklusa koncerata Zagrebačke filharmonije i zagrebačkog HNK koji se nastavlja i u drugoj sezoni, dok je u prvoj sezoni interes publike bio izniman, a ulaznice rasprodane, Opere za bebe, druge sezone Opera Zagreb Festivala, Filmskog trezora i mnogih drugih projekata.

Uz koprodukcije s europskim i hrvatskim kazalištima, međunarodna gostovanja te aktivno sudjelovanje u europskim asocijacijama, kao što su Opera Europa, European Theatre Convention, Fedora, Operavision i drugi, HNK u Zagrebu povećat će svoju vidljivost u europskom kazališnom prostoru te podignuti vlastite umjetničke kapacitete.

Upis pretplate počinje 1. rujna na blagajni kao i online na stranici www.hnk.hr, a uz 12 pretplata kojima se publici omogućuje pristup vrhunskim dramskim, opernim i baletnim izvedbama pod prihvatljivim cijenama, zbog velikog odaziva publike za pretplatu Kazalište za obitelj ove godine HNK u Zagrebu nudi još jednu takvu pretplatu. Moja prva pretplata je nova pretplata koja nudi prva kazališna iskustva gledateljima. Uz pomoć glavnog sponzora kazališta Mplus zagrebački HNK osuvremenjuje svoj pristup podršci pretplatnicima.

Repertoar nove 163. kazališne sezone Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu predstavljen je na konferenciji za medije na kojoj su intendantica Iva Hraste Sočo, ravnateljica Drame Nenni Delmestre, ravnatelj Baleta Massimiliano Volpini, v. d. ravnateljice Opere Željka Barišić Pulig i počasni šef dirigent Orkestra HNK u Zagrebu Pier Giorgio Morandi govorili o premijerama, repertoaru, iznenađenjima i posebnim programima koji očekuju publiku u sezoni 2023/2024.

Izvor: www.hnk.hr, Kulturauzagrebu.hr, 27. lipnja 2023.