Predstavljanje zbornika o nakladništvu i baštini

U četvrtak, 21. rujna u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića u 19:30 sati održat će se predstavljanje zbornika radova Sveučilišta u Zadru Kreativni pristupi nakladništvu i baštini: (ne)vidljiva Nives Tomašević. Knjigu će predstaviti akademkinja Dubravka Oraić Tolić, prof. dr. sc. Ivanka Stričević, Monika Batur i urednice knjige: izv. prof. dr. sc. Ivana Hebrang Grgić i izv. prof. dr. sc. Marijana Tomić.

Zbornik je posvećen prof. Nives Tomašević, koja je u svom znanstvenom i profesionalnom radu promicala znanstvena istraživanja s područja nakladništva, knjižarstva, kulturologije, kulturne baštine, kreativnih industrija, digitalizacije baštine, povijesti knjige i nakladništva te umjetnosti i uz to ostvarila zapaženu uredničku profesionalnu karijeru. Kroz suradnju s eminentnim znanstvenicima i profesionalcima, kao i književnicima, književnim teoretičarima i teoretičarima kulture, sustavno je razvijala područje nakladništva u znanstvenom smislu, aktivno razvijajući i profesionalnu zajednicu nakladnika i uvodeći nakladništvo u studijske programe. Zbornik je okupio velik broj znanstvenih i stručnih radova iz područja nakladništva, istraživanja čitanja, književnih studija, kulturologije i kulturne baštine i njezine digitalizacije te ostalih tema kojima se propituje nakladništvo u širem kontekstu. Uključeno je i nekoliko umjetničkih, književnih i slikarskih ostvarenja, posvećenih prof. Tomašević, te bibliografiju i biografiju prof. Tomašević.

Poseban prinos čini i intervju kojim se ta biografija upotpunjuje osvrtom same prof. Tomašević na vlastiti znanstveni, nakladnički i nastavni rad. Riječ je o zborniku radova koji će obogatiti znanstvenu literaturu iz navedenih područja te poslužiti kao izvrsno polazište za nastavu i istraživanja u širem području informacijskih i komunikacijskih znanosti, osobito nakladništva, ali i općenito čitanja, kulture, kulturne baštine i kreativnih industrija. Zbornik su uredile Marijana Tomić i Ivana Hebrang Grgić.

Izvor: www.kgz.hr, Kulturauzagrebu.hr, 20. rujna 2023.