Predstavljanje umjetničko-znanstvene monografije

U četvrtak, 16. svibnja u 18 sati u Galeriji Klovićevi dvori održat će se predstavljanje umjetničko-znanstvene monografije Stanislav Marijanović autora Vladimira Rismonda.

Monografiju će predstaviti:

red. prof. mr. art. Jagor Bučan (Akademija likovnih umjetnosti u Zagrebu)

Koraljka Jurčec Kos, muzejska savjetnica (Galerija Klovićevi dvori)

Ana Petković Basletić, viša kustosica (Kabinet grafike HAZU)

red. prof. dr. sc. Smiljana Narančić Kovač (Učiteljski fakultet u Zagrebu)

izv. prof. dr. sc. Vladimir Rismondo, autor monografije (Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku)

izv. prof. art. Stanislav Marijanović, umjetnik (Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku)

Umjetničko-znanstvena monografija Stanislav Marijanović daje analitički i kronološki pregled umjetnikova opusa i djelovanja od 1980. godine do danas. Obuhvaća područje crteža, grafike, slika i objekata te ilustracije i naracije. Na 456 stranica donosi oko 130 kartica teksta Vladimira Rismonda i prikaze više od 300 radova. Obrazlažući svoju tezu kojom obiman i raznolik Marijanovićev opus objedinjuje u cjelinu, Rismondo se oslanja i na analize desetak drugih autora koji su u kataloškim tekstovima obrađivali pojedine segmente umjetnikova rada.

S obzirom na to da je Stanislav Marijanović gotovo četvrt stoljeća aktivno djelovao u inozemstvu, nakladnička kuća Sipar (Zagreb / Beli Manastir) objavila je knjigu dvojezično. Recenzirali su je red. prof. art. Frane Paro, red. prof. dr. sc. Helena Sablić Tomić i red. prof. mr. art. Jagor Bučan. Potporu njezinu objavljivanju dali su Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske, Grad Zagreb, Osječko-baranjska županija, Akademija za umjetnost i kulturu u Osijeku, LAG Baranja, Grad Beli Manastir i Coral-Shell Licensee / Motor Oil Group.

Izvor: www.gkd.hr, Kulturauzagrebu.hr, 15. svibnja 2024.