Predstavljanje knjige u Novinarskom domu

Predstavljanje knjige Joga – disciplinom do slobode Vjerne Nevistić održava se u subotu, 23. ožujka u 12 sati u Novinarskom domu (Perkovčeva 2).

Riječ je o izuzetno vrijednoj i zanimljivoj knjizi koja pruža originalan i sveobuhvatan uvid u različite aspekte ove drevne prakse, koja svojom univerzalnošću i istinskim djelovanjem na fizički i duhovni razvoj čovjeka nadilazi sva kulturna, religiozna i prostorno-vremenska ograničenja. Autorica je posvetila posebnu pažnju fizičkim, mentalnim i duhovnim dobrobitima joge, što pomaže u otkrivanju i razumijevanju filozofije joge i svih dobrobiti koje ona donosi.

Knjiga je opremljena s više od 200 fotografija snimljenih na različitim lokacijama u Zagrebu i diljem Hrvatske, što joj daje posebnu originalnost. Sastoji se od vrlo preciznog i sveobuhvatnog opisa izvođenja asana, njihovih tjelesnih i energetskih dobrobiti, kao i niza varijacija asana, koje omogućavaju osobama različitih fizičkih predispozicija, dobi i iskustva praksu joge u njenom punom djelovanju na fizičko i mentalno zdravlje. Posebnu vrijednost knjizi daju i kratke priče iz indijske mitologije koje su povezane s asanama, pružajući čitateljima bolji uvid u razumijevanje indijske tradicije, mitologije i izvore joge, a knjigu čine autentičnom i jedinstvenom.

Vjerna Nevistić zanimljiva je i svestrana osoba, magistrirala na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu, a 2023. upisuje doktorat s temom joge na istom fakultetu. Sedam godina je živjela i radila u Americi kao fitness i joga instruktorica te kao osobna trenerica (Chicago, Dallas, Phoenix), obrazujući se i istražujući joga pravce i škole. Nakon povratka u Hrvatsku, 2007. godine  u Zagrebu otvara Venus hot yoga studio, a 2021. osniva Kineziološko učilište Equilibrium s programima za osposobljavanje instruktora joge i pilatesa, certificiranima od Ministarstva znanosti i obrazovanja. Članica je upravnog odbora literarno-socijalne nagrade Rabindranath Tagore Literary Prize, koja se svake godine održava u New Delhiju u Indiji. Također, već dugi niz godina predaje osnove joge na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu, zalažući se za primjenu elemenata joge u osnovnim i srednjim školama u okviru tjelesne i zdravstvene kulture.

Vjernina najdraža misao je: nema slobode bez discipline, a knjiga Joga – disciplinom do slobode utjelovljuje upravo tu filozofiju.

Izvor: www.cekape.com, Kulturauzagrebu.hr, 9. ožujka 2024.