Predstavljanje knjige Suzane Marjanić

Predstavljanje knjige Suzane Marjanić Mitovi i re/konstrukcije: tragom Nodilove “stare vjere” Srba i Hrvata (Biblioteka Nova etnografija, 2022) održat će se u utorak, 23. siječnja 2024. u 13 sati u Knjižnici Instituta za etnologiju i folkloristiku (Šubićeva 42, 5. kat).

Knjigu će predstaviti: dr. sc. Deniver Vukelić (stručni urednik za povijest, Školska knjiga), prof. dr. sc.  Luka Šešo (Hrvatsko katoličko sveučilište) i  prof. dr. sc. Nemanja Radulović (Filološki fakultet Univerziteta u Beogradu). Moderatorica promocije: dr. sc. Jelena Ivanišević.

„Folklorističko-etimološka paleontologija, rekonstrukcija na osnovu petrificiranih, iz konteksta u većoj ili manjoj meri izmeštenih čestica negdašnje celine nije samo odlika mitološke škole kojoj se priklonio Natko Nodilo. Ista pregnuća obeležila su u rasponu od jednog veka i strukturalističko-semiotička istraživanja V. Ivanova i N. Toporova, te, na srpskim i hrvatskim prostorima – Vitomira Belaja, Radoslava Katičića i Aleksandra Lome, da pomenemo samo one koji su fragmente istraživanja povezali u sistem. Ova činjenica ukazuje na vitalnost i produktivnost “detektivskih” pregnuća “nodilovskog” tipa, na značaj vraćanja njegovim istraživanjima, na inspirativnost tog “naučno-fantastičnog” opusa za potonja promišljanja o putevima tradicije i ukrštajima različitih tradicijskih linija, o autohtonosti, generičkoj povezanosti i tipološkoj srodnosti motiva, što sve studiju Suzane Marjanić čini dragocenom i uzbudljivom za čitanje.“ (dr. sc. Lidija Delić, Institut za književnost i umetnost, Beograd)

Izvor: www.ief.hr, Kulturauzagrebu.hr, 16. siječnja 2024.