Predstavljanje knjige na Interliberu

U sklopu Interlibera u četvrtak, 9. studenog u Paviljonu 5, štand 1C, 13C u 14:30 sati održat će se predstavljanje knjige Zora svega – Nova povijest čovječanstva Davida Wengrowa i Davida Graebera nakladnika Školska knjiga.

Naši su daleki predci iz naraštaja u naraštaj prikazivani kao primitivni i djetinjasti – ili slobodni i podjednako nevini ili nasilni i ratoborni. Govori nam se da se civilizacija može postići samo žrtvovanjem tih izvornih sloboda ili kroćenjem naših nižih instinkta. David Graeber i David Wengrow pokazuju kako su takve teorije prvi put nastale u 18. stoljeću kao konzervativna reakcija na moćne kritike europskog društva koje su postavili izvorni promatrači i intelektualci. Ponovno razmatranje te dijalektike ima zapanjujuće implikacije za naš način razumijevanja ljudske povijesti danas, uključujući podrijetlo poljoprivrede, vlasništva, gradova, demokracije, ropstva i same civilizacije.

Oslanjajući se na revolucionarna istraživanja arheologije i antropologije, autori ilustriraju kako povijest postaje znatno zanimljivije mjesto kad naučimo kako se osloboditi vlastitih konceptualnih okova i postanemo svjesni stvarnosti. Ako ljudi nisu proveli 95 posto svoje evolucije u malim skupinama lovaca i skupljača, što su radili tijekom cijelog tog razdoblja? Ako poljoprivreda i gradovi nisu značili uranjanje u hijerarhiju i dominaciju, do kakve su ih vrste društvenih i ekonomskih organizacija doveli? Odgovori su često neočekivani i sugeriraju da se tijek ljudske povijesti može smatrati manje nepokolebljivim i otvorenim za igru, nadu i mogućnosti nego što obično pretpostavljamo.

Knjigu će predstaviti urednik dr. sc. Deniver Vukelić, doc. dr. sc. Suzana Marjanić i Vukan Marinković.

Izvor: www.zv.hr/interliber, Kulturauzagrebu.hr, 5. studenoga 2023.