Predstavljanje knjige Bokeljski zagovori – tragom hrvatske baštine Boke kotorske autorice Vande Babić Galić

U utorak, 7. prosinca u 18 sati u Hrvatskom novinarskom društvu (Perkovčeva 2, Zagreb) bit će predstavljena knjiga Bokeljski zagovori – tragom hrvatske baštine Boke kotorske autorice Vande Babić Galić, u izdanju VBZ-a.

Boka kotorska danas je riznica hrvatske kulture, dragulj Crne Gore i stara kuća mnogih Hrvata Boke koji su jednom davno napustili svoj rodni prag. Od Herceg Novog do Perasta, preko Dobrote, Kotora, Prčanja, Tivta i Budve, krije se ta bogata hrvatska baština o kojoj skrbimo mi u matičnoj domovini i Crna Gora u čijim se granicama danas Boka nalazi. Ona u sebi krije ljepote koje svaki čovjek treba upoznati da bi je znao cijeniti.

Vanda Babić Galić u Hrvatskoj je već desetljećima istoznačnica za Boku kotorsku i njezinu kulturnu povijest. Ova zadarska profesorica i književnica desetljećima oživljava zaboravljene bokeljske teme i ljudske sudbine te ih vraća njihovoj hrvatskoj kulturnoj matici. Njezinom zaslugom danas ovi ljudi i njihova djela, koji nekoć nisu imali ni jednu domovinu, imaju čak dvije. To im je bogatstvo darovala upravo autorica ove knjige.

Zbog osebujnog stila koji poetičnim rečenicama ispisuje znanstvene činjenice, ova se knjiga može čitati i kao vodič i kao udžbenik i kao monografija, ali je i više od toga. Ona je iznad svega plod duboke nade i vjere da Boka kotorska neće postati zemlja zaboravljene povijesti, iseljenih ljudi, čeznuća za zavičajem i da će njezina hrvatska baština ostati i poticaj za daljnja znanstvena istraživanja i poziv na trajno divljenje njezinoj čudesnoj ljepoti.

Dolazak na promociju knjige potrebno je potvrditi do ponedjeljka, 6. 12. u 14 sati. Promocija će se održati po propisanim epidemiološkim preporukama uz predočenje COVID potvrda.