Predstavljanje izdanja nove grafičke mape Ede Murtića u Muzeju za umjetnost i obrt

Do petka, 31. prosinca u Muzeju za umjetnost i obrt bit će postavljena izložba limitirane edicije grafika Nove apstrakcije velikana hrvatskog slikarstva Ede Murtića.

Muzej za umjetnost i obrt u organizaciji s Fondacijom Murtić postavio je izložbu grafika Ede Murtića, jednog od najznačajnijih predstavnika hrvatske umjetnosti druge polovice 20. stoljeća. Grand finale neposredno pred zatvaranje zgrade Muzeja za umjetnost i obrt zbog konstruktivne obnove nakon potresa pripao je izložbi kojom Fondacija Murtić predstavlja izdanje nove grafičke mape Nove apstrakcije, nastale na temelju gvaševa velikana hrvatskog slikarstva Ede Murtića, u godini u kojoj se obilježava 100. godišnjica od njegova rođenja.

Izložba je završnica svečanog obilježavanja stote obljetnice umjetnikovog rođenja. Na izložbi će biti predstavljena grafička mapa u najsuvremenijoj ekskluzivnoj tehnici digigrafike pod naslovom Nove apstrakcije u limitiranoj ediciji Fondacije Murtić. Ovom izložbom sumirana je aktivnost Fondacije koja je osnovana s ciljem očuvanja umjetnikove ostavštine. Muzej za umjetnost i obrt mije slučajno odabran za završnu svečanost/događanje ove značajne obljetnice jer je upravo u njemu 1990. održana najveća izložba Retrospektiva Ede Murtića 1938. – 1990.

Nova serija grafika u ediciji Fondacije Murtić izrađena je prema originalnim predlošcima Ede Murtića iz ciklusa Nova apstrakcija u ograničenoj nakladi od 60 primjeraka po motivu, ukupno 20 motiva u tri dimenzije tehnikom digigrafije sa certifikatom koji garantira  muzejsko arhivsku kvalitetu otiska te broj otisaka i certifikatom autentičnosti Fondacije Murtić. Kustos izložbe je Branko Franceschi.

Izložba je dio ovogodišnjeg programa Advent u Zagrebu te je realizirana uz potporu Turističke zajednice Grada Zagreba, partnera i medijskih pokrovitelja.