Predstavljanje fotografskih knjiga, čitanje poezije i performativno predavanje

U petak, 1. ožujka u 19 sati u Galeriji Spot (Čanićeva 6) održava se popratni program uz izložbu slovenskih umjetnica Ane Čavić i Neje Tomšič, odnosno predstavljanje fotografskih knjiga umjetnica, čitanje poezije Ane Čavić i performativno predavanju Neje Tomšič. Osim umjetnica, u popratnom programu sudjeluju Jaka Babnik ispred izdavačke kuće Rostfrei te moderatorica Sandra Križić Roban. Nakon programa upriličit će se rasprodaja preostalih izdanja Ureda za fotografiju.

Ana Čavić čitat će pjesme iz svoje knjige Mythopoeias (2023.), hibridne zbirke koja spaja originalne kolaže i vizualnu poeziju na temu ženskih likova iz mitova, narodnih priča, bajki i legendi, ispričanih iz suvremene perspektive autorice i pripovjedačice. Pjesme su pandan kolažima izloženima na izložbi A Sea of Myths.

Knjiga umjetnice Neje Tomšič Opium Clippers (2018.) temelji se na seriji istoimenih ceremonija čaja za vrijeme kojih Neja Tomšič odabranoj publici tijekom pripremanja i ispijanja čaja pripovijeda istinite priče o zaboravljenim epizodama iz svjetske povijesti. I dok se performans fokusira na 19. stoljeće, knjiga katalogizira tragove trgovine čajem u našem suvremenom kulturnom i izgrađenom krajoliku. Tko je ostao zapamćen, a tko zaboravljen? Što se sačuvalo i kako se čuva? Predavački performans osvrnut će se na ovaj istraživački projekt i ispričati priče predstavljene u knjizi.

Realizacija izložbe i rad Ureda za fotografiju omogućeni su sredstvima Ministarstva kulture i medija RH, Grada Zagreba i Zaklade Kultura nova.

RADNO VRIJEME:

pon – pet / 16 – 20 ili prema dogovoru

Izvor: www.croatian-photography.com, Kulturauzagrebu.hr, 29. veljače 2024.