Predstava To je život Mohameda El Khatiba u sklopu Festivala svjetskog kazališta

U utorak 12. i srijedu 13. listopada u 20 sati, u kongresnoj dvorani Zagrebačkog velesajma bit će izvedena gostujuća predstava To je život (C’est la vie) Mohameda El Khatiba. Predstava se izvodi kao posljednja u sklopu 19. Festivala svjetskog kazališta.

Smrt je, kako je rečeno milijun puta, zajedno s ljubavlju, središnja tema svoga ljudskog umjetničkog stvaralaštva. Ako vam suprug umre, postajete udovica ili udovac. Ako vam roditelji umru, postajete siroče. Za takvo što postoje riječi. Ali, ako vam dijete umre? I dalje mislimo kako je neprirodno da dijete umre prije svojih roditelja, ali i to se događa stalno i tek trebamo izmisliti termin za ovo stanje.

U svojem prethodnom radu Finir en beauté (Skončati u ljepoti), El Khatib je rekonstruirao majčinu smrt, dok se u predstavi C’est la vie okrenuo temi smrti sinova i kćeri. Počeo je prikupljati svjedočanstva ljudi koji su izgubili dijete – od Victora Hugoa do Zidanea, i ubrzo susreo dvoje glumaca, s kojima je već dulje vrijeme priželjkivao raditi: Fanny Catel i Daniela Kenigsberga. Daniel ima 61 godinu, visok je i krupan, glumac na kraju karijere. Njegov sin je počinio samoubojstvo u dobi od 25 ​​godina. Fanny ima 37 godina, sitna je i mršava, a kćer je izgubila kad joj je bilo samo 5 godina. Predložio im je da mu govore kroz što prolaze i tako je ovaj granični eksperiment i započeo. Poslije mnogih sati razgovora, svjedočenja, e-pošte i administrativnih dokumenata, nastala je kronika o dvije smrti. Fanny i Daniel oči u oči, pred više od 100 gledatelja oživljavaju svoje priče, pružajući intimno, vizualno i političko iskustvo.