Predavanje o glagoljaštvu

U organizaciji Odjela za hrvatsko glagoljaštvo Matice hrvatske održava se predavanje Ane Šimić Glagoljanje (p)o centru Zagreba u utorak, 13. veljače u 18 sati u Dvorani Jure Petričevića (Ulica Matice hrvatske 2, Strossmayerov trg 4).

Tisućljetna je povijest hrvatskoga glagoljaštva ponajprije obilježila primorska područja (Istru, Kvarner, Hrvatsko primorje i Dalmaciju) i njima bliska kontinentalna (Liku). Gradu Zagrebu glagoljaštvo nije bilo inherentna pojava, ali je izgrađivanjem i utvrđivanjem statusa hrvatske prijestolnice s pravom nazvan glagoljaškom riznicom. U Zagrebu je sjedište mnogih ustanova koje čuvaju vrijedne hrvatskoglagoljske knjige i kodekse te skrbe o glagoljaškoj kulturi. Osim toga, Zagreb kao hrvatska metropola svojim vizurama nužno predstavlja i preslikava raznolikost i bogatstvo ukupnoga hrvatskog identiteta. Poglavito se to odnosi na uži zagrebački centar, najreprezentativniji dio grada. Ovo će se predavanje usmjeriti na glagoljaški dio hrvatskoga kulturnoga identiteta sadržan na potezu od Glavnoga kolodvora do Gornjega grada. Ta relacija krije brojne glagoljaške uspomene vrijedne (u)poznavanja i pozornosti.

Predavanje je moguće pratiti putem Zoom sastanka: https://us06web.zoom.us/j/88173791444?pwd=yc0BubbyzbQtk1bw6Ynx62Ks5frAaj.1

Izvor: www.matica.hr, Kulturauzagrebu.hr, 11. veljače 2024.