Praizvedba predstave Darian, hrvatski kralj samopomoći Dine Vukelić

U nedjelju, 10. listopada u 20 sati, u Satiričkom kazalištu Kerempuh održat će se praizvedba predstave Hrvatski kralj samopomoći mlade dramatičarke Dine Vukelić, u režiji Krešimira Dolenčića.

Dislocirana u blisku budućnost, Hrvatski kralj samopomoći distopijska je satira naše pretjerane, svim nedaćama, samoćom i pandemijom pogođene svakodnevice. U atmosferi kaosa i rasula otuđenog društva, ali i instant-utjehe blještavilom popkulture i zvijezdama, mozaičnim showovima i lakim sadržajimatehnološkim inovacijama i psihofarmacima, nesretan narod spas i smisao traži u svome guruu, neiskvarenom i vanjskim svijetom neokrznutom Darianu, nehotičnom kralju samopomoći, novome izbavitelju iz svih zala.

U vremenu kada self-help gurui postaju zvijezde, a zvijezde stvaraju smjernice za ispunjene živote, Hrvatski kralj samopomoći vodi nas od postaje do postaje udaljene, ali prepoznatljive stvarnosti te nas suočava s dijapazonom pomaknutih i pogubljenih likova kakve susrećemo u svakidašnjem životu, na ekranima, ali – da si ne lažemo – i u sebi samima.

U eklektičnom spoju satire, komedije, distopije pa i melodrame, ova predstava s raskošnom glumačkom podjelom predvođenom Borkom Perićem u naslovnoj ulozi nastavak je Kerempuhove tradicije ironičnog propitkivanja našega svijeta u nesputanoj igri sa žanrovima i stilovima koja posljedično stvara začudan mozaik novog normalnog ili pak malo manje normalnog.

Dina Vukelić rođena je u Zagrebu gdje je godine 2015. završila dramaturgiju smjera dramskog i filmskog pisma na Akademiji dramske umjetnosti te komparativnu književnost i lingvistiku na Filozofskom fakultetu, a godine 2017. upisuje Doktorski studij znanosti o književnosti, teatrologije i dramatologije, filmologije, muzikologije i studija kulture na Filozofskom fakultetu. Kao dramaturginja surađivala je sa Zagrebačkim kazalištem mladih, Kazalištem Mala scena, Hrvatskim narodnim kazalištem u Zagrebu, a od godine 2018. angažirana je kao vanjska suradnica – dramaturginja Satiričkoga Kazališta Kerempuh.