Praizvedba na sceni Žar ptice

Praizvedba napete i emotivne zagrebačke priče Krešimira Butkovića Bornin vremeplov prvi put na sceni Žar ptice zaigrat će u petak, 1. ožujka u 19 sati.

Tada novi zagrebački avanturistički roman za djecu i mlade, nedugo  nakon objavljivanja (2016.) postao je pravi hit i najčitaniji roman 2017. godine. Djeca su s radošću prihvatili putovanje kroz vrijeme, u pustolovne osamdesete godina prošlog stoljeća u kojima je sve nekako bilo drugačije.

Okosnica Butkovićeva romana je dječak Borna koji je odlučio je da će jednom kad odraste napraviti vremeplov kojim će se vratiti u prošlost u vrijeme kad mu je otac bio živ. Uz pomoć svoje hrabre prijateljice Nike u tom i uspijeva. Međutim, vremeplov se pokvari i oni zapnu u osamdesetim godinama u zagrebačkom kvartu Črnomerac .

Predstavu prema dramatizaciji Nine Skorup režira Ivan Leo Lemo. Nina Skorup ističe da se u Borninom vremeplovu na sceni uvodi i tzv. ozbiljne životne teme poput invalidnosti i smrti u dječju svijest, odustajući od tabuizacije i marginalizacije situacija koje ih uključuju, pozivajući odrasle da preuzmu odgojnu ulogu koja usmjerava, vodi i uvodi, (u)tješi i objasni nepoznato i ozbiljno bez stigmatizacije.

Igraju: Petar Atanasoski, Dunja Fajdić, Ante Krstulović, Ana Marija Vrdoljak, Berislav Tomičić, Vini Jurčić, Matej Đurđević i Filip Sever.

Izvor: www.zar-ptica.hr, Kulturauzagrebu.hr, 11. veljače 2024.