Posvećenje proljeća u izvođenju Baleta HNK-a Ivana pl. Zajca iz Rijeke i Simfonijskog orkestra HRT-a

U srijedu, 10. i u četvrtak, 11. svibnja 2023. u 19:30 sati u Koncertnoj dvorani Lisinski održat će se izvedbne baleta Posvećenje proljeća Igora Stravinskog u izvođenju Baleta HNK-a Ivana pl. Zajca iz Rijeke uz pratnju Simfonijskog orkestra HRT-a pod dirigentskim vodstvom Pascala Rophea, za koji je koreografiju izradila Maša Kolar a dramaturgiju Maja Marjančić.

Kolar i Marjančić, suočene s globalnim i lokalnim elementarnim krizama, vodile su se u doživljavanju i slušanju kanonskoga djela Igora Stravinskog promišljanjem o prirodi i njezinu opstanku, pa tako i opstanku same ljudske vrste. Ta svijest zauzima danas jednako važnu ulogu u društvenom životu kao što imaju politika, vjera, ekonomija i ostali društveni sustavi. 

Posvećenje proljeća i nakon više od stotinu godina, odiše svježinom te uzbuđuje i nadahnjuje svojom ljepotom. Iako su Stravinski i Nijinski svojim prvim baletom opisali žrtvu kao mladu ženu (ono drugo, ono slabije, ali plodnije biće), prinesenu od strane strogog patrijarhalnog ustroja kako bi udovoljili Zemlji, danas je ta mlada žena zamijenjena novom žrtvom – Zemljom samom. Možemo reći da je naša Zemlja postala žrtvom ljudi, u istom onom društvenom ustroju koji nadzire, eksploatira, zagađuje i kontrolira sve čime je okružen. 

Balet u koreografiji Maše Kolar inspiriran prirodom faunističkog svijeta predstavlja galeriju epizoda u kojima animalni vokabular u suigri s nizom isprepletenih nježnih melodija, energičnih dionica i neočekivanih kompulzivnih ritmova partiture otvara slobodu u novom doživljaju skladbe Igora Stravinskog – kao one koja slavi život. Koreografija priziva živući prirodni svijet kao unikatno i spektakularno čudo koje blista isključivo u raznovrsnosti i bogatstvu jedinki, povezanih međusobnim podržavanjem i održavanjem.

Kako su navele Maša Kolar i Maja Marjančić, ova interpretacija ushićuje, slavi život, sinergiju prirode i čovjeka, pojedinca i društva.