Postekspresionistička filmska egzotika

Filmski trezor u ponedjeljak, 8. svibnja u 20 sati u dramskoj pokusnoj dvorani HNK prikazuje njemački film Fantom Durmitora redatelja Kurta Breinessa i Hansa Natgea.

Rijetko je koji strani film sniman na prostoru Kraljevine Jugoslavije uspješno povezao filmske kulture više zemalja, kao što je to 1933. uspjelo ovome filmu. Sniman u Dubrovniku, Mostaru, Sarajevu, Beogradu te po najljepšim predjelima Crne Gore, od svjetske premijere u Zagrebu do one u Berlinu, ovaj je film ostao trajno svjedočanstvo vremena sutona weimarske kinematografije.

Postekspresionistička filmska egzotika u ovome se filmu možda po posljednji put pokušavala boriti protiv nezaustavljive nacističke slikopisne stvarnosti. Iako njemački, bio je to ujedno i prvi zvučni, dugometražni, igrani film u kojem se mogao čuti i naš jezik. Premijerno prikazan u Zagrebu kao Sjene Durmitora, zatim u Njemačkoj kao Pjesma crnih brda ali i Zatočenik crnih brda, u kolektivno je sjećanje ipak ušao pod nazivom Fantom Durmitora. Glavnu ulogu igra Ita Rina, zvijezda predratnih njemačkih filmova ali i poslijeratnih križaljki.
Posebno je u tadašnjem njemačkom tisku bila hvaljena uloga koju je odigrao tadašnji prvak HNK u Zagrebu, Hinko Nučić.
Poseban začin filmu daje filmska glazba Josipa Štolcera Slavenskog. 

Uvod u film dat će Daniel Rafaelić, autor knjige o burnom nastanku ovog filma.

Izvor: www.hnk.hr, Kulturauzagrebu.hr, 8. svibnja 2023.