Posebno izdanje programa Hall of Fame

Posebnim izdanjem programa Hall of Fame u petak, 9. veljače u 19 sati počinje program u Dokukinu KIC uz Hipotezu ukradene slike, nadrealistični pseudodokumentarac i detektivsku priču čileanskog eksperimentalnog filmaša Raúla Ruiza.

Žanrovski se krećući područjem detektivskog trilera s narativnim okvirom lažnog dokumentarca, Rúiz je zajedno s piscem i suscenaristom Pierrom Klossowskim u Hipotezi ukradene slike kreirao svojevrsnu meditaciju o različitim oblicima stvarnosti i njezine interpretacije. Posrijedi je parodija umjetničkog dokumentarca koja je isprva trebala biti realizirana kao ozbiljan Rúizov dokumentarac o Klossowskom, no obojica su ubrzo shvatila da im djela potonjeg nude zahvalan materijal za drugačiji projekt te zajedno stvaraju kultni eksperimentalni film detekcije.

Subota, 10. veljače posvećena je putopisu „svjetskog putnika s kamerom u ruci” Chrisa Markera Pismo iz Sibira, koji pruža duhovit pogled u sibirsku svakodnevicu. Gledat će se i Novosti od kuće – nezaboravnu vremensku kapsulu New Yorka 1970-ih slavne Chantal Akerman, koju kritičari Sight&Sounda svrstavaju među najbolje filmove svih vremena.

Uz Akermaninu tankoćutnu meditaciju o otuđenju u metropoli i čežnji za domom, tu je i kratkometražni film Mjere udaljenosti palestinske umjetnice Mone Hatoum, koji prati odnos između majke i kćeri kroz zemljopisnu i kulturnu udaljenost. Pismo iz Sibira počinje u 19 sati, a Akerman i Hatoum u 20.15 sati.

U nedjelju, 11. veljače u 19 sati na rasporedu je „film posvećen svima koji bježe” (Zdenko Duka, Lupiga), Dezerteri Damira Markovine. U formi pisama i razglednica pristiglih iz izbjegličkih kampova diljem Europe pratimo priče školske generacije bosanskohercegovačke mladosti iz Mostara, pogođene razornim ratom na pragu zrelosti. U zaraćenu Bosnu i Hercegovinu vodi nas i kratkometražni film Karmen Obrdalj Zašto mama vazda plače? o ljubavnim pismima koja razmjenjuje bračni par različitih nacionalnosti.

Detaljan raspored na poveznici: https://dokukino.net/raspored/

Izvor: www.dokukino.net, Kulturauzagrebu.hr, 8. veljače 2024.