Posebna projekcija, Novitet i Iz Kratke baze

U Kinoteci se u ponedjeljak, 13. svibnja u 17.30 sati kao Posebna projekcija prikazuje Izraelizam. Izraelizam je dokumentarni film o Simone i Eitan, dvoje američkih Židova koji su odgojeni tako da pod svaku cijenu brane državu Izrael. Eitan se pridružuje izraelskoj vojsci. Simone podržava Izrael na američkim sveučilišnim kampusima. No, kada vlastitim očima svjedoče maltretiranju palestinskog naroda od strane Izraela, odluče se suprotstaviti svom dosadašnjem odgoju i pridružuju se pokretu mladih američkih Židova koji se odupiru politici prethodnih generacija.

Redatelji filma Erin Axelman i Sam Eilertsen i sami dijele sudbinu svojih protagonista, a generacijski jaz koji istražuju koriste da postave niz aktualnih i provokativnih pitanja. Projekcija se održava u suorganizaciji Inicijative za slobodnu Palestinu, a nakon projekcije slijedi razgovor u kojem će sudjelovati Branka Vierda i Borna Lozo. Ulaz na projekciju je besplatan, uz obvezno preuzimanje ulaznica na blagajni.

U Novitete stiže Teška godina. Teška godina novi je film Oliviera Nakachea i Érica Toledanea. Film govori o dvojici muškaraca koji zbog kompulzivnog potrošačkog ponašanja upadaju u dugove. Kako bi nanovo preuzeli kontrolu nad svojim životima, pomoć odluče potražiti među društvenim aktivistima koji se zalažu za ekološka pitanja. Ono što slijedi je duhovita satira na suvremeni život, koja je publiku i kritiku osvojila kombinacijom humanizma i humora.

Nastavlja se i ciklus Priče za sebe.

Ovomjesečne vizije donose suradnju Udruge 25 FPS i 37. Salona mladih. S obzirom na temu ovogodišnjeg Salona, Pao sat u bunar, tema programa je vrijeme. Eksperimentalni film Ako ne sada sastoji se od sedam filmova koji na različite načine pristupaju odnosu dokolice i rada, od Raznesi moj grad Chantal Akerman, preko strukturalističkih filmova Alberta Sackla i Laide Lertxundi pa do U pozadini kolektiva Total Refusal, aktualnog dobitnika Europske filmske nagrade za najbolji kratkometražni film, smješten u svijet gejminga.

Detaljan raspored projekcija na poveznici: https://kinokinoteka.hr/program/

Izvor: www.kinokinoteka.hr, Kulturauzagrebu.hr, 12. svibnja 2024.