Popularno-znanstvena predavanja

15. 6. 2024.

U četvrtak, 20. lipnja u 18.30 sati u Planetariju Tehničkog muzeja Nikola Tesla (Savska cesta 18) održat će se popularno-znanstveno predavanje na temu Zvijezde i ljeto. Predavač je Ante Radonić.

U zadnjim trenucima ovog proljeća pod umjetnim nebom kupole planetarija posjetitelji će se upoznati s našim nebom, sa poznatim zvijezdama i zviježđima koja se vide tijekom ljeta. Zorno će se prikazati njihove položaje u razno doba noći, od večeri do zore. Posebno će se objasniti kako svatko može u tijeku baš te noći lako pronaći najsjajniju zvijezdu u zviježđu Škorpiona – crveni superdiv Antares. Prikazat će se i prividna gibanja zvijezda u tijeku noći.

U četvrtak, 20. lipnja u 20 sati u Planetariju Tehničkog muzeja Nikola Tesla održat će se popularno-znanstveno predavanje na temu Prva ljetna noć. Predavač je Zvonimir Drvar, voditelj Planetarija.

Prvi dan ljeta poznat je kao ljetni suncostaj ili solsticij. Označava dan u godini kad se Sunce nađe u svojoj najsjevernijoj točki na nebu i kada dan u našim krajevima traje najdulje. Taj događaj je još u prapovijesti bio od izuzetne važnosti, što govori o stupnju razvoja davnih civilizacija i njihovom poznavanju nebeskih kretanja. Posjetitelji planetarija upoznat će se s izgledom zvjezdanog neba prvih ljetnih noći. U kupoli planetarija potražit će se najpoznatija zviježđa ljetnog neba poput Vage, Škorpiona, Strijelca, Zmijonosca, Herkula i Djevice. Potražit ćemo i neke poznate i sjajne zvijezde poput Vege, Altaira i Deneba koje tvore tzv. „ljetni trokut“ te planete vidljive na nebu ovog ljeta. Ljeto je doba godine kad smo najviše na otvorenom i pod vedrim zvjezdanim nebom te je stoga ovo predavanje prilika posjetiteljima kako naučiti prepoznavati zvijezde na ljetnom nebu. Astronomski početak ljeta je u četvrtak, 20. lipnja u 22.50 sati po našem vremenu.

Izvor: www.tmnt.hr, Kulturauzagrebu.hr