Plácido Domingo dirigira Verdijev Rekvijem u Lisinskom

U subotu, 12. studenog u 19:30 sati u Koncertnoj dvorani Lisinski održat će se koncert Simfonijskog orkestra i Zbora Hrvatske radiotelevizije pod dirigentskim vodstvom Plácida Dominga. Na koncertu će nastupiti i sopranistica Lana Kos, mezzosopranistica Jelena Kordić, tenor Filip Filipović i bas Ivica Čikeš. Na koncertu će biti izvedena Messa da Requiem Giuseppea Verdija.

U koncertnoj dvorani osobno doživjeti Plácida Dominga, jednoga od najvećih glazbenih umjetnika današnjice i povijesti glazbe uopće, znači ne samo biti sudionikom povijesnoga događaja nego i imati povlasticu biti dijelom glazbenoga spektakla za pamćenje. Planetarno poznat, karizmatičan, neponovljiv, ikona operne glazbene scene, umjetnik kojega publika obožava i koji je omiljeni gost najpoznatijih opernih i glazbenih pozornica na svijetu, ravnatelj nekoliko najvećih opernih kuća u SAD-u, čovjek koji opernu umjetnost poznaje u svim njezinim aspektima i nijansama, možda kao nitko drugi na svijetu.

U impresivnoj karijeri surađivao je s najvećim dirigentima i opernim pjevačima svojega vremena, a osim na pozornicama najpoznatijih opernih kuća, neke od antologijskh opernih uloga ostvario je i u filmskim verzijama, surađujući s kultnim redateljima, kao što su slavni Franco Zeffirelli ili Francesco Rosi. Nemoguće je nabrojiti sve Domingove briljantne operne uloge: u blistavoj karijeri utjelovio je više od stotinu pedeset glavnih uloga u antologijskim ostvarenjima svjetske operne literature i nastupio u više od četiri tisuće opernih predstava! Njegov olimpijski umjetnički status potvrđuje i činjenica da je uz Pavarottija i Carrerasa jedan od Tri tenora, da je snimio više od stotinu nosača zvuka i još toliko videozapisa antologijskih opernih ostvarenja za koja je dobio dvanaest nagrada Grammy, da spomenemo samo tu, jednu od najpoznatijih svjetskih nagrada, od nekoliko stotina koje su mu dodijeljene sa svih kontinenata.

Najširoj javnosti je manje poznato da je Domingo i dirigent! Dirigiranje je studirao s jednim od najvećih svjetskih dirigenata 20. stoljeća,  Igorom Markevičem u Meksiku! Domingo je u bogatoj glazbeničkoj karijeri dirigirao više od šest stotina simfonijskih koncerata i opernih izvedbi.

Svi koji poznaju Plácida Dominga, jednodušni su u ocjeni da on u svojem dirigentskom umijeću utjelovljuje fulminantni glazbenički temperament i fascinantno poznavanje operne tradicije.

Verdijev Rekvijem, remek-djelo iz pera nenadmašnoga opernog skladatelja, jedna je od najuspjelijih sinteza operne i oratorijske tradicije u povijesti, duboko nadahnuto i proživljeno grandiozno djelo u kojem se najintenzivniji i najdramatičniji vapaji čovjeka uzdižu u nedostižne božanske visine te se prožimaju s predivnim, čeznutljivim, genijalnim melodijama koje je iz nedokučivih sfera Svevišnjega mogao materijalizirati samo istinski genij! Plácido Domingo u Lisinskom: veliki umjetnički spektakl koji se iščekuje s neskrivenim veseljem i nestrpljivošću.