Pjesnikinje petkom

U petak, 16. veljače u 19 sati u Booksi na drugoj ovogodišnjoj tribini Pjesnikinja petkom, gošće su dvije nagrađivane i autentične pjesnikinje, Marija Andrijašević i Evelina Rudan.

S pjesnikinjama moderatorica Monika Herceg razgovara o prostorima i vremenima koja su ispisali: djetinjstva, kuće, traženje prostora kao doma, ili sjećanja kao potvrde doma koji je nestao, ili se neprestano ponovno gradi našim sjećanjima. Knjiga Smiljko i ja si mahnemo (Fraktura, 2020) Eveline Rudan, u trenutku kada je izašla dobila je značajan interes i čitatelja i književne kritike, i svrstala se u jedno od najboljih poetskih ostvarenja u dugo vremena, a ovjenčana je i brojnim nagradama. Nova zbirka pjesama Marije Andrijašević Temeljenje kuće (Fraktura, 2023), nakon više od desetljeća donosi pjesme u prozi koje na sasvim drugačiji način pristupaju temi doma i identiteta, kao i mogućnostima pisanja kao naše trajne i jedine kuće.

Moderatorica Monika Herceg s gošćama će razgovarati i o pisanju, poeziji kao jeziku svijeta, unutrašnjim potragama koje se pojave kao pjesme, o tome može li se poezija planirati i pisati s namjerom ili treba osluškivati trenutak kada je spremna probiti poput vulkana. O metaforama, manjku istih, o procesima koji prethode pisanju, hodanju, propitivanju, dijalozima s pročitanim djelima, koji su objema bitni za proces pisanja.

Izvor: www.booksa.hr, Kulturauzagrebu.hr, 15. veljače 2024.