Pjesme bez riječi

Koncert Brahms – Rahmanjinov: Pjesme bez riječi održat će se u utorak, 23. siječnja 2024. godine u 19 sati u Koncertnoj dvorani Blagoje Bersa u sklopu ciklusa Vivant professores.

Naime, godinu 2023. obilježila je 190. obljetnica rođenja Johannesa Brahmsa i 150. obljetnica rođenja Sergeja Rahmanjinova, a tom prilikom violončelistica Monika Leskovar i pijanistica Julia Gubajdullina osmislile su program koji predstavlja poznata remek-djela ovih velikana glazbene umjetnosti uz manje poznate transkripcije njihovih solo pjesama.

Produhovljenost poetičnog izričaja, liričnost i ekspresija, dramatizam i bogatstvo glazbenih ideja povezuju stvaralaštvo Rahmanjinova i Brahmsa. Njihove karakterne melodijske linije toliko su izražajne da svatko može doživjeti poetičnost njihove glazbe i bez stihova – to su doista prave pjesme bez riječi. Iz bogatih opusa dvaju skladatelja Monika Leskovar i Julia Gubajdullina odabrale su izvesti Brahmsove solo pjesme Feldeinsamkeit i Nachklang i Sonatu za violončelo i klavir u D-duru te Rahmanjinovu solo pjesmu Ne poy, krasavitsa, pri mne i Sonatu za violončelo i klavir u g-molu.

Izvor: www.muza.unizg.hr, Kulturauzagrebu.hr, 16. siječnja 2024.